V Sloveniji se je pričela kampanja proti kožnemu raku

Sončni žarki so vse bolj nevarni. Pretirano izpostavljanje soncu povečuje tveganje za kožnega raka, ki je ena najpogostejših oblik raka. Prav zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) nedavno pričeli s kampanjo ozaveščanja.


Kampanja proti kožnemu raku, imenovana Skinmama, poteka v okviru projekta EU Cancer Control Europe. Z njo želijo spodbuditi mlade k primarni preventivi in samopregledovanju kože, s čimer bi spodbudili tudi zgodnje odkrivanje in diagnozo kožnega raka.

Kožni rak

Zagorela polt je lepotni ideal

Na NIJZ ocenjujejo, da mladi idealizirajo zagorelo polt, a slabo poznajo vpliv delovanja UV-žarkov na kožo. Njihovo delovanje ima lahko namreč izjemno škodljive posledice za zdravje. Na inštitutu so zapisali, da želijo dvigniti ozaveščenost mladih v zvezi s tem in doseči, da bi pravilna in dosledna zaščita kože pred sončnim sevanjem postala sestavni del njihovega življenjskega sloga.

Najpogostejši raki v Sloveniji

V Sloveniji so najpogostejše oblike raka rak kože, debelega črevesa in danke, pljuč, dojke in prostate. Na nastanek vseh močno vpliva nezdrav življenjski slog, ki vključuje prekomerno sončenje, neustrezno prehrano, kajenje in čezmerno pitje alkohola. Sami lahko v boju proti raku veliko naredimo z ustrezno preventivo. Ocenjuje se, da bosta od rojenih v letu 2010 do 75. leta starosti za rakom zbolela ena od treh žensk in eden od dveh moških.


VEČ VSEBIN: