V Sloveniji je vse več debelosti

V razvitih državah, tudi v Sloveniji, je vse več bolnikov s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, ki so povezane predvsem z neustrezno prehrano in telesno dejavnostjo, opozarjajo na ministrstvu za zdravje. Najbolj pereča je debelost, ki se pojavlja že pri otrocih.


Kot kažejo podatki iz publikacije Zdravje in zdravstveno varstvo v Sloveniji, ki sta jo leta 2009 izdala statistični urad in Nacionalni inštitut za javno zdravje, je imelo v Sloveniji od leta 1999 do 2003 težave s prekomerno telesno težo in debelostjo kar 48,5 ljudi, starih 15 ali več let. 55,9 odstotkov je bilo moških, 41,7 odstotkov pa žensk. Največ težav so imele osebe od 55 do 64 let.

Debelost

Okog 5 odstotkov mladostnikov je predebelih

Zdravniki opozarjajo, da se vedno bolj povečuje delež predebelih otrok. Že ob nedavni razpravi o uvedbi davka na sladke pijače so opozorili, da je od 4 do 5 odstotkov slovenskih mladostnikov predebelih. Če ne bomo ukrepali, se lahko ta številka poveča še za 18 odstotkov tistih otrok, ki imajo že sedaj prekomerno telesno težo. Na ministrstvu za zdravje želijo zaustaviti trend naraščanja pekomerne telesne teže in zmanjšati število obolelih za kroničnimi nenalezljivimi boleznimi z izvajanjem resolucije o prehranski politiki. Slednja predvideva celovit pristop k izboljšanju prehranskih navad Slovencev iz vseh starostnih skupin.

Kako jesti varno?

Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje v času okrog svetovnega dneva zdravja ponovno opozarjajo na pomen upoštevanja petih temeljnih ukrepov pri prehrani: čistoča rok in kuhinjskih površin ter opreme, ločeno shranjevanje kuhanih in surovih živil (še posebej perutnino, ribe in morske sadeže shranjujmo ločeno od ostalih živil), ustrezna topolotna obdelava hrane (pod pet ali nad 60 stopinj Celzija) ter uporaba varne vode in surovin pri pripravi hrane.


VEČ VSEBIN: