V program Svit bodo odslej vabili vse do 74. leta starosti

V Svit, nacionalni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, bodo odslej vabili vse od 74. leta starosti.


Doslej so bili v program povabljeni ljudje do 69. leta starosti, z julijem pa se program, pod geslom Svit se širi, širi tudi na osebe do 74. leta. Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki tudi vodi in upravlja program Svit, bodo do konca leta vabilo za sodelovanje v programu postopoma prejeli vsi, rojeni v letu 1941.

kolonoskopija

Vabila prejemajo vsi od 50. leta starosti

Kot še pojasnjujejo na NIJZ, začnejo posamezniki vabila prejemati pri 50. letu starosti, saj je več kot 90 odstotkov vseh, ki zbolijo za rakom danke ali debelega črevesa, starih nad 50 let. Program sicer izvajajo od leta 2009. Vabilo za udeležbo v programu dobijo vsi prebivalci, ki so ustrezne starosti in imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje. Povabilu se odzove le polovica povabljenih. Vsako leto z neparno letnico prejmejo vabila tisti, ki so rojeni na neparno leto in obratno. S širitvijo programa bo v posamezen cikel odslej vključenih 110.000 ljudi več kot do sedaj, kar letno znese 55.000 oseb več. En cikel traja dve leti, v posameznem ciklu pa je do sedaj vabila prejelo pol milijona ljudi.

Koliko rakov so s programom Svit odkrili do sedaj?

Doslej so s pomočjo programa Svit odkrili 1600 rakov. Več kot 70 odstotkov rakavih obolenj je bilo odkritih v zelo zgodnji fazi in bolniki v tem primeru niso potrebovali dodatnega onkološkega zdravljenja, so sporočili z NIJZ. Kot dodajajo, se rak na debelem črevesju in danki razvija več let preden bolnik opazi prve simptome. Testiranja na prikrito krvavitev so zelo pomembna zato, ker z njimi zaznajo, da se v telesu nekaj dogajaa – še preden pride do same bolezni. Ker bolezenske spremembe v telesu ne krvavijo vedno, je zelo pomembno, da se posameznik testira na vsaki dve leti, ko tudi prejme vabilo za sodelovanje v programu Svit, so še poudarili na inštitutu.


VEČ VSEBIN: