V 10 korakih vzpostavite ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem

Ali domov nosite probleme iz službe oziroma obratno? Ste izčrpani, nezadovoljni s svojim življenjem in nimate časa zase ali za svoje najbližje? Preberite, kako v desetih preprostih korakih vzpostaviti in ohraniti ravnovesje med službo in zasebnim življenjem.


Ohranjanje ravnovesja med delavnim in prizadevnim človekom v službi ter dobrim partnerjem, staršem in prijateljem v zasebnem življenju ni vedno lahko. »Žongliranje« med delovnimi obveznostmi, sestanki, e-maili, otroci, domačimi opravili in prijatelji je včasih preprosto nemogoče. Kako si življenje preurediti tako, da boste ob pravem času poskrbeli za vse in imeli časa za vse dovolj?

služba in zasebno življenje

1. Postavite prioritete

Prvi korak pri uspešnem vzpostavljanju ravnovesja med službenim in domačim življenjem je ugotoviti, kaj je za vas najbolj pomembno. Je za vas pomembno, da vsak večer za svojo družino pripravite večerjo? Je za vas pomembno, da v službi dobite povišico? Ko boste določili svoje prioritete in ugotovili, kaj so vaši pravi cilji, boste lažje prišli do spoznanja, kje v življenju se nahajate in kam greste. S tem spoznanjem v roki boste veliko lažje uravnovesili svojo poklicno in zasebno sfero.

2. Ugotovite, kakšno je pravo razmerje

Motivacijski trenerji so si enotni: model, ki predvideva delo in zasebno življenje v razmerju 50/50, je splošna zmota. To razmerje ne more biti za vse enako – vsak si ga določi individualno, glede na prioritete v življenju. Če je vaš trenutni glavni cilj v življenju postati partner odvetniške družbe, boste morali več časa vlagati v svoje poklicno življenje. V tem primeru bi bilo pravo razmerje med poklicnim in zasebnim življenjem morda 70/30. Kako bi glede na svoje trenutne cilje v življenju oblikovali svoje razmerje med poklicnim in zasebnim življenjem?


3. Pogovorite se z nadrejenim

Da bi si lažje organizirali delo in vzpostavili ravnovesje med poklicnim in zasebnim, se pogovorite s svojim nadrejenim o njegovih zahtevah do vas. Velikokrat si sami predstavljamo, kakšne so zahteve, ki jih delovno mesto zahteva od nas. Kakšne so naše odgovornosti? Koliko traja naš delovni čas? Kako hitro se moramo odzivati na e-maile? Kaj lahko naredimo doma? Pogovor z nadrejenim je koristen zato, ker lahko razbije kakšno predstavo, ki je bila leta in leta globoko zakoreninjena v vas. Dobili boste tudi dragocene informacije, s katerimi si boste lažje organizirali razmerje med svojim poklicnim in zasebnim življenjem.

4. Postavite meje

Ko si boste prišli na jasno o tem, kaj je zahtevano od vas na delovnem mestu, boste veliko lažje postavili meje, ki vam bodo pomagale doseči želeno ravnovesje med službo in zasebno sfero. Zelo dober primer postavitve meje so e-maili. Če se odločite, da je nerealno, da na vse e-maile odgovarjate takoj, ko jih dobite, si za to, da nanje odgovorite, določite recimo pol dneva. Odgovor na e-maile, ki pridejo po določeni uri in niso nujni, preložite na naslednji dan. Lahko se odločite da ob vikendih ne pregledujete e-mailov. S takimi drobnimi spremembami se boste razbremenili in pridobili čas, ki ga lahko namenite družini, prijateljem ali samim sebi.

5. Sprejmite svoje neuspehe

Nekam si za vekomaj zapišite: nihče ni popoln! Ko se vam nekaj sfiži ali se vaš plan spremeni v zadnjem hipu, še ne pomeni, da ste nesposobni ali ničvredni. Povsem normalno je, da nikomur ne uspe vedno slediti nekemu načrtu ali stoprocentno ohranjati ravnovesja med domom in družino. Včasih ključno vlogo pri tem odigrajo zunanji dejavniki, na katere nimamo nobenega vpliva. Včasih pa nečesa enostavno ne zmoremo izpeljati tako, kot smo si zadali. V takih trenutkih si recite: »Danes sem poskusil in mi pač ni uspelo. It to je povsem OK!« Nikar se ne krivite in obmetavajte z negativnimi mislimi. Naučite se odpuščati samim sebi – tudi to je pomemben del vašega načrta, kako spremeniti svoje življenje na bolje.

6. Zaprosite za pomoč

Pogosto sami sebe prepričamo v to, da moramo vse delo narediti sami, kot da smo nekakšni »superljudje«. A poglejmo resnici v obraz: nihče, prav niče ne more vsega narediti sam. Zato je čas, da razbijete nerealne predstave, kot so: »Sama moram počistiti celo stanovanje, ker mi nihče ne bo pomagal«, »Tako sem utrujena, a moram pripraviti še večerjo za vso družino«. Domača opravila si razdelite z družinskimi člani in povsem OK je, če niste vedno vi tisti, ki skuhate kosilo ali večerjo. Vsak lahko opravi nekaj: ti kuhaš, jaz pomivam. Jaz brišem prah, ti sesaš. Izbrišite predstavo o tem, da morate vse narediti sami in da ste sami za vse.


7. Zamenjajte perspektivo

Včasih si delo otežujemo, še preden se začne. Zato poskusite spremeniti svoj pogled na stvari. Ko vam je dodeljena naloga, za katero predpostavljate, da je težka, se pripravite do tega, da nanjo pogledate skozi povsem drugo perspektivo in rečete: »Ta naloga je lahka!«. Potrudite se, da boste stvari že od začetka videli v pozitivni luči.

8. Naučite se reči ne

Nič ni narobe, če rečete ne. Ali kje piše, da bi morali vedno vse sprejeti? Vedno poslušajte sebe, saj je reči »ne« vaša pravica. Če ocenite, da za nekaj trenutno nimate časa, vas ne zanima ali tega preprosto nočete storiti, pogumno uporabite besedo »ne«. Ne obremenjujte se s predstavami, kako boste izpadli, če zavrnete neformalno druženje po službi, ko imate sami drugačne načrte, ali če nase ne sprejmete dodatnega dela, ko imate že dovolj svojega. Pogumno recite »ne«, če nekomu ne želite posoditi denarja. Na tak način boste ljudem dali informacijo, da se znate postaviti zase in znate ceniti svoj čas, zaradi česar vas bodo kvečjemu spoštovali.

9. Vzemite si čas za sprostitev

Naučite se same sebe dati »na pavzo«. Za možgane zelo sprostilna sta denimo joga ali jogging, pa tudi ogled najljubše oddaje po TV-ju. Obvezno si vzemite čas za sprostitev, saj je to tisti del dneva, v katerem boste lahko revidirali, kako poteka doseganje vaših ciljev, kakšen je bil vaš dan in kakšen napredek je prinesel.

10. Kvalitetno preživljajte čas

Prav je, da sta na vašem urniku počitek in sprostitev, ne sme pa manjkati niti kvalitetno druženje z vašimi najdražjimi: to so lahko partner, otroci, starši ali prijatelji. Kako bo čas, preživet z njimi, kar najbolj kvaliteten? Lahko se denimo odločite, da boste med druženjem z njimi enostavno izklopili telefon. Tako se jim boste lahko kar najbolje posvetili in se z njimi povezali. Naučite se »izklopiti« od dela in obveznosti. Naj bo čas, namenjen ljudem, ki vam nekaj pomenijo, namenjen res samo njim.


VEČ VSEBIN: