Prekomerna uporaba prehranskih dopolnil

Uporaba prehranskih dopolnil v zadnjem desetletju strmo narašča, predvsem med starejšimi. Če so bila to nekoč sredstva za preprečevanje pomanjkanja določenih hranil, jih danes marsikdo uporablja za spodbujanje dobrega počutja in preprečevanje bolezni. Vendar pa so njihovi neželeni učinki slabo raziskani in o njih tudi redko poročajo.


Prehranska dopolnila

Ameriški strokovnjaki so v nedavni raziskavi preučevali vpliv multivitaminskih pripravkov, folne kisline, železa, kalcija in drugih dopolnil na tveganje za smrt pri starejših ženskah. Raziskava je zajela skoraj 39.000 žensk povprečne starosti 61,6 leta, ki so o uporabi vitaminskih in rudninskih dopolnil poročale na podlagi izpolnjenih vprašalnikov. V času trajanja raziskave je uporaba dopolnil opazno narasla. Leta 1986 je vsaj enega od njih uživalo 62,7 odstotka udeleženk, leta 1997 75,1 odstotka, ob zaključku, leta 2004, pa že 85,1 odstotka sodelujočih.

Pregled podatkov je pokazal, da večina dopolnil ni bila povezana z zmanjšano skupno smrtnostjo, temveč obratno. Multivitaminski pripravki, vitamin B6, folna kislina, železo, magnezij, cink in baker so bili pri njih povezani z večjim tveganjem za smrt. Tveganje je bilo sorazmerno z odmerkom, povezava pa je bila najočitnejša pri dopolnilih z železom. Edino prehransko dopolnilo, ki je izkazalo zmanjšanje tveganja, je bil kalcij. Rezultate so potrdili v ločenih, krajših analizah, v katerih so sledili stanju žensk po četrtem, šestem in desetem letu uživanja pripravkov.

VEČ VSEBIN: