Neredno umivanje zob vpliva na različne bolezni

Slaba zobna higiena lahko privede do kroničnega vnetja, ki lahko ogrozi imunski sistem, tako pa lahko spodbudi tudi nastanek različnih bolezni. Zato nikar ne pozabljajte na redno ustno higieno, ki lahko preventivno vpliva na zdravje celotnega telesa.


umivanje zob

Umazani zobje škodujejo imunskemu sistemu

Dr. Christoffer van Tulleken je hotel domneve tudi potrditi, zato si dva tedna namenoma ni umival zob. Prva stvar, ki jo je opazil, je bilo vnetje dlesni. Profesor Iain Chapple z univerze v Birminghamu pa je opravil raziskavo in ugotovil, da dvotedensko pozabljanje na umivanje zob lahko škoduje celotnemu imunskemu sistemu.

Bele krvničke, ki so odgovorne za boj proti tujkom, v primeru neumivanja zob niso takoj opravile svojih nalog, ampak so v boj proti tujkom krenile le posamezne bele krvničke. Tako se je pokazalo, da vnete dlesni lahko vplivajo na infekcijo in vnetje tudi drugih delov telesa.

Če je reakcija kratkotrajna, jo lahko kmalu odpravimo, če pa telo na infekcijo reagira večkrat in pogosto, pa lahko to vpliva na človekov imunski sistem in povzroči verižno reakcijo, zaradi katere je telo ogroženo.


Ne le to: bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, srčne bolezni, Alzheimerjeva bolezen, možganska kap in nekatere vrste rakov so lahko deloma pogojene tudi s pogostimi kroničnimi vnetji. Zdravi in redno negovani zobje ter dlesni so tako lahko povezani z zdravjem celotnega telesa, zato zobne votline res ne gre zapostavljati.

Redno umivanje zob že od malega

Pomembno je, da na ustno higieno navajamo že otroke. Zobe naj si umivajo redno in dovolj dolgo, prav tako naj bodo pri umivanju dosledni: naj dobro umijejo prav vsak zob in dlesni. Če med umivanjem zob pasto zadržite v ustih, je dovolj, da na zobno ščetko iztisnete zgolj za zrn graha paste, prav tako izberite zobno ščetko, ki vam najbolj ugaja in ne tisto najdražjo. Ni namreč nujno, da najcenejše ščetke svoje delo opravljajo najslabše. Med umivanjem zob si ustne votline ne izpirajte, temveč to storite šele po koncu čiščenja. Naj zobna pasta opravi svoje, za to pa potrebuje tudi svoj čas – približno tri minute bo dovolj.

Ste vedeli, da lahko tudi iz kokosovega olja naredite zdravo in naravno zobno pasto? Preverite tukaj >>

VEČ VSEBIN: