Ukrajina zmagovalka Evrovizije

Ukrajina je v soboto zmagala na letošnji Evroviziji. Mnenja o zmagi in pesmi so deljena, Ukrajinska pevka Jamala pa je o pesmi 1944 po zmagi dejala: »Če poješ o resnici, se ta lahko precej dotakne ljudi«.


Eurosong: Jamala Susana Jamaladynova Ukrajina

Jamala je vztrajala pri tem, da je dobila dovoljenje svojo pesem predstaviti na odru širši publiki. Pesem, ki govori o etničnem čiščenju, Stalinu in Krimu, je tako z dovoljenjem vseeno bila odpeta, saj je Evrovizijska komisija ni prepovedala kot politično pesem. Zmagovalno skladbo je posvetila svoji prababici.

Pesem se začne v angleščini, gre pa nekako takole: »Ko prihajajo tujci, pridejo v vašo hišo, vas pobijejo in rečejo, da niso krivi«. To lahko razumemo kot napad, ampak Jamala je pred nastopom vztrajala, da pesem ni napisana v političnem kontekstu. »Pri meni je glasba povezana s čustvi,« je dejala in zaključila, da »politika nima čustev«.

Pesem naj bi dovolili zgolj zaradi tega, ker naj bi govorila o zgodovini in ne o politiki. Pevka je rekla, da je poslušala glasbo iz filma Schindlerjev seznam, medtem ko se je pripravljala na nastop in dodala: »Želela bi si, da se vse te grozne stvari nikoli ne bi zgodile moji prababici, potem takšna pesem sploh ne bi obstajala«.


VEČ VSEBIN: