Tudi virusi se radi kopajo

Evropski raziskovalci so ugotovili prisotnost virusov v skoraj 40 odstotkih od več kot 1.400 vzorcev kopalnih voda, odvzetih iz obmorskih in celinskih predelov devetih evropskih držav. Izmerjene vsebnosti so bile sicer nizke, vendar strokovnjaki opozarjajo na potrebo po monitoringu mikroorganizmov v kopalnih vodah, zlasti v obdobjih, ko njihovo število močno naraste, na primer po obilnih padavinah.


Virusi v vodi

 

Evropska direktiva za kopalne vode določa najvišjo dovoljeno raven bakterij, predvsem Escherichie coli in črevesnih enterokokov, v vodah kopališč. A za viruse ravni niso določene. Določbe zgolj priporočajo izvajanje znanstvenih raziskav, ki naj bi pomagale določiti referenčne parametre in zanesljive metode odkrivanja virusov.
V omenjeni evropski raziskavi so strokovnjaki med 1.410 pregledanimi vzorci viruse našli v 553 primerih. Najpogostejši je bil adenovirus, (v 36,4 odstotka vzorcev, v primerjavi z norovirusom v samo 9,4 odstotka), v sladki vodi je bil pogostejši kot v slani. Adenovirus je povezan z vnetjem želodca in črevesja (gastroenteritisom) pri otrocih, nekaterimi okužbami dihal, ušes in vnetjem očesne veznice (konjunktivitisom).

Večji del prebivalstva je sicer že bil v stiku s tem virusom, zato je odporen na večino njegovih sevov. Virusi so bolj kot bakterije odporni na procese čiščenja odpadnih voda. V primerjavi z bakterijami se po močnem deževju zlasti v sladkih vodah tudi počasneje vrnejo na sprejemljive ravni.

VEČ VSEBIN: