Trmasti ljudje živijo dlje! Preverite zakaj

Pri otrocih trma večinoma ni cenjena lastnosti. Pogosto starši, ki se soočajo s trmastim otrokom, panično iščejo rešitve, kako otroka prevzgojiti. Vendar pa morda »prevzgajanje« sploh ni smiselno. Čeprav vam lahko sicer trmast otrok požre precej živcev, pa je lahko za tistega, ki je izrazito trmast, to pravzaprav nekaj dobrega. Ena izmed nedavnih raziskav, ki so jo izvedli ameriški in italijanski raziskovalci, je celo razkrila, da naj bi prav trmasti ljudje živeli najdlje.


trmasti ljudje in otroci

Raziskava zajela starostnike iz italijanskih vasic

Seveda je pri trmi zelo pomembno, kdaj in kako se izrazi. V določenih okoliščinah nam lahko na primer trma celo koristi. Če smo se pripravljeni izpostaviti in zagovarjati stališča, v katera povsem zaupamo, je to vsekakor nekaj pozitivnega. Po drugi strani pa obstajajo tudi situacije, v katerih trma nikakor ni primerna in je lahko zelo moteča. Vendar pa raziskovalci menijo, da je lahko trma koristna tudi sama po sebi – ne glede na to, ali jo znamo uporabiti v ustreznih okoliščinah ali ne. Da bi se dokopali do te ugotovitve, so analizirali skupino 29 posameznikov. Vzorec na prvi pogled ni velik, vendar je treba pri tem poudariti, da je šlo za udeležence, ki so bili stari nad 90 let, najstarejši pa celo 101 leto. Udeleženci so bili prebivalci ruralnih italijanskih vasic. Namen raziskave je bil poiskati specifične psihološke značilnosti tistih, ki dočakajo zelo visoko starost. Na vrhu lestvice se je znašla prav trma, kar pomeni, da trmasti ljudje živijo dlje.

Psihično stanje boljše kot pri mlajših sorodnikih

Čeprav so bili udeleženci raziskave seveda v slabšem fizičnem stanju od svojih mlajših sorodnikov, pa je bilo njihovo psihično stanje večinoma precej boljše. Poleg tega, da je bilo mogoče pri večini udeležencev zaznati, da so zelo trmasti ljudje, jih je družilo še nekaj specifičnih lastnosti: zelo so cenili delo, bili so močno povezani s svojimi družinami, njihov pogled na življenje pa je bil zelo optimističen. Gre torej za specifičen sklop značilnosti, ki naj bi pripomogle k zelo dolgemu življenju. Pomemben vpliv na to ima seveda lahko tudi življenje na podeželju. Prav pogost stik z naravo naj bi pomenil tudi večjo možnost, da dočakamo visoko starost.

Trmasti ljudje so uporniški in samosvoji posamezniki, ki se lažje izognejo stresu

Se sprašujete, zakaj je za dolgo življenje tako pomembna prav trma? Raziskovalci menijo, da se ljudje, ki so zelo trmasti, lažje uprejo nenehnemu premišljevanju o tem, kaj si o njih mislijo drugi. So torej trmasti ljudje bolj uporniški in samosvoji, kar pomeni, da jim stres pogosto ne more zares do živega. Trma torej nikakor ni le nekaj izključno slabega. Paziti morate le, da se vaše vztrajanje pri tem, za kar menite, da je pošteno, ne sprevrže v potrebo v popolnem nadzoru. S tem lahko prizadenete svoje bližnje in skrhate odnose z njimi.


VEČ VSEBIN: