Trening za možgane

Veliko ljudi ima težave s spominom ali zbranostjo, kar v večini primerov ne pomeni demence. Ta se pojavi pri maksimalno 10 odstotkih ljudi, ki so starejši od 60 let. Če vam spomin ni naklonjen, se da to z malo vaje zelo izboljšati. Naši možgani namreč tako kot mišice potrebujejo gibanje, ki je izven naše rutine. Potrebno jih je zaposliti in uporabljati, drugače začnejo izgubljati svoje sposobnosti. Pri tem vam lahko pomagajo vaje, ki so prav zabavne!


vaje za možgane

  1. Lahko usmerjate vašo pozornost?

Preverite, če lahko: sledite ritmu kazalca na uri z brenčanjem glasbe v ozadju, medtem ko seštevate serijo številk (2, 4, 6 …).

  1. Premor in pojasnila

Na mizo dajte kamen ali kovanec in si ga natančno oglejte. Bodite pozorni na vse njegove vdolbine, zareze, vklesane simbole. Nato odvrnite pogled od njega in si poskušajte zamisliti vse, kar ste si pred tem ogledovali, z vsemi podrobnostmi.

  1. Sledite svojemu srčnemu utripu

S konico svinčnika na list papirja počasi narišite neprekinjeno črto. Osredotočite se na ohranjanje pozornosti svinčnika, ki na podlagi postaja ravna linija. Vsakič, ko bodo vaše misli pobegnile, boste ob srčnem utripu naredili valovito črto. Temu se poskušajte izogniti in osredotočenost ohranjati čim dlje.


  1. Izmišljajte si zgodbe

Naključno izberite štiri besede in jih uporabite za ustvarjanje vaše zgodbe. Nekomu jo povejte ali napišite. Primer z besedami: neuspeh, lubenice, sanje in spiralno. Ali: pločnik, ocean, maska in varnost.

  1. Štejte do 100 in vsakič, ko izrečete večkratnik števila 5, zaploskajte.
  1. Recitirajte števila od 1 do 100: 1, 2, 3, 4 … 100 in nato nazaj: 100, 99, 98, 97 … 1.
  1. Igra številk

Združujte številke od 9 do 1 (v padajočem vrstnem redu), z znaki za seštevanje in odštevanje mora rezultat vedno biti 100. Ena od možnih rešitev je: 98+7-6+5-4+3-2-1=100.

  1. Nazaj in naprej

Ponavljajte izbrane fraze naprej in nazaj, besedo za besedo. Izgovorjava besed nazaj zahteva dobro zbranost.

  1. Pomešane črke

Pravilno preberite naslednji stavek, v katerem je vsaka besede napisana nazaj: okdisraM dem iman jadk ižotop, ad ami evažet s monimops, ojtsonarbz ila imigurd iminlautkeletni imtsonbosops.


  1. Aplikacije

Za uporabnike pametnih telefonov zdaj obstajajo že številne aplikacije, ki na zabaven način trenirajo vaše možgane z različnimi miselnimi igrami.

Vaje so različno zahtevne, nekatere bolj kot druge. Osredotočite se tako na ene kot druge in vztrajajte, tudi če vam sprva ne bo šlo gladko. Zraven se zabavajte in izvajanje vaj vam bo v navado prišlo še prej.

VEČ VSEBIN: