Trda voda povzroča akne

Voda je del našega vsakdanjika. Ali ste vedeli, da voda ne vpliva vedno dobro na našo kožo? Preverite, katera voda povzroča izbruhe aken in katera je najboljša v boju proti njim.


Znanstvene študije so pokazale, da pitje vode (čeprav je to še kako pomembno za zdravje) ne pomaga preprečevati pojava aken. Voda namreč ne stimulira nobenih mehanizmov, ki bi delovali proti aknam ali uničevali bakterije. Kožo lahko kvečjemu le površinsko očisti, v primeru, da je voda trda, pa ji lahko celo škodi. Za trdo vodo, ki vsebuje veliko mineralov, kot sta kalcij in magnezij, je namreč znano, da zmanjšuje učinkovitost mil in pralnih praškov. To velja tudi za mila in čistilna sredstva za obraz, ki jih uporabljate s tako vodo. Poleg tega minerali v njej dražijo kožo. Vse našteto pripomore k nastanku izbruhov aken. Trde vode se lahko znebite z uporabo filtrov za mehčanje vode.

Trda voda povzroča akne

Vroča voda preprečuje nastanek aken

Zelo dobro sredstvo za odpiranje por, čiščenje odmrlih kožnih celic, bakterij in viška sebuma, ki maši pore, je vroča voda. Slednja lahko zmehča strjen sebum in omogoči, da ta steče iz por, ki se nato odmašijo. Tako »obdelana« koža je odlična za nanos kakšne domače maske, ki jo bo oskrbela z aktivnimi sestavinami proti aknam. Vroče vode ne nanašajte neposredno na obraz, ampak si pripravite obrazno »savno«.

Savna za obraz

Ko voda zavre, jo odmaknite z ognja. Z obrazom se postavite nad posodo vrele vode (ne preblizu) in se pokrijte z brisačo. Tako ostanite 5–15 minut. Oči imejte zaprte (lahko jih prekrijete z masko za spanje). Vreli vodi ne dodajajte eteričnih olj, ampak raje zelišča, sadje ali čaj.


Proti aknam tudi s soljo in sodo bikarbono

Slana voda lahko ubije bakterije, ki povzročajo akne. Za namene čiščenja kože je najbolje uporabljati morsko vodo, ki vsebuje veliko za kožo zdravilnih mineralov. Zavrite vodo in ji dodajte nekaj morske vode. Z vato ali brisačko nanesite na prizadete predele.

Za čiščenje aken lahko uporabite tudi sodo bikarbono, ki je nežna do kože in primerna za vse tipe kože. To domače sredstvo, ki ga najdemo v vsaki kuhinji, uspešno odstranjuje odmrle celice kože, odvečni sebum in ima antiseptične lastnosti. Sodo bikarbono zmešajte z vodo in nanesite na obraz s pomočjo vate. Velja opozorilo, da lahko soda bikarbona pri nekaterih povzroči suho kožo ali spremeni pH kože, če jo uporabljate prepogosto, zato ne pretiravajte oziroma. V boju proti aknam jo uporabljajte samo, ko vse ostalo odpove.

VEČ VSEBIN: