Timijan: spoznajte blagodejne vplive tega zelišča!

Timijan je ena najbolj razširjenih začimb. Uporabljamo ga predvsem zato, da bi popestrili okus jedi. Manj znano pa je, da lahko s pogostejšim vključevanjem timijana v svojo prehrano naredimo tudi ogromno dobrega za zdravje in počutje …


Timijan preprečuje prekomerno razmnoževanje glivic

Za ljudi, ki se pogosto spopadajo z glivičnimi okužbami, je timijan še posebej priporočljiv. Vsebuje namreč timol, ki uničuje glivice. Poleg tega pa lahko timol pomaga tudi pri preprečevanju virusnih okužb.

Timijan zdravilna rastlina

Antioksidanti, ki zmanjšajo nevarnost za kronične bolezni

V timijanu najdemo precej več antioksidantov kot v večini drugih zelišč. Redna uporaba timijana tako zmanjša tveganje za številne bolezni, ki jih lahko povzročijo nevarni prosti radikali, med drugim tudi za različne oblike raka. Obenem pa timijan upočasni proces staranja in tako pomaga pri ohranjanju mladostnega videza.

Boljša prekrvavitev in oskrba celic s kisikom

Uporaba timijana je priporočljiva tudi za vse, ki imate težave s slabokrvnostjo. Vsebuje namreč veliko železa. Tako pomaga tudi pri izboljševanju prekrvavitve. Posledično bodo dobile vaše celice precej več kisika, zato ne boste imeli več težav z utrujenostjo in s podobnimi simptomi, tipičnimi za anemijo.


Preberite tudi: 3 naravne rešitve, s katerimi premagate (zimsko) utrujenost

Zaščita srca in ožilja

Posebna kombinacija vitaminov, mineralov in antioksidantov poskrbi tudi za to, da je timijan ena najboljših začimb za vaš srčno-žilni sistem. Med drugim lahko v timijanu najdemo tudi kalij, ki pomaga pri širjenju žil, kar poskrbi za naravno zniževanje krvnega tlaka.

Uživajte timijan za boljši vid

V otroštvu so nas učili, da moramo za zdrave oči zaužiti predvsem veliko korenja. Vendar lahko tudi mnoga druga živila oziroma zelišča/začimbe prispevajo k ohranjanju dobrega vida. Mednje spada tudi timijan!

Okrepitev imunskega sistema in timijanov čaj

Timijanov čaj pa velja tudi za eno najboljših naravnih rešitev v primeru težav z dihali. Morda imate občutek, da so pogosti prehladi in podobne težave nekaj, na kar se morate preprosto navaditi. Vendar pa lahko v resnici naredite ogromno za to, da postane vaš imunski sistem močnejši. Najpomembnejši ukrep je ta, da povečate vnos vitamina C. Prav timijan vsebuje ogromno omenjenega vitamina. Več timijana pomeni tudi manjšo nevarnost za okužbe.


Ublažite stres s pomočjo timijana

Danes se zdi stres skorajda neizogiben. Morda se težko izognete dejavnikom, ki vam povzročajo stres. Dobra novica pa je, da lahko s pomočjo določenih zelišč močo zmanjšate vpliv, ki ga imajo stresne situacije na vaš organizem. Timijan je odličen vir vitamina B6, ki ima velik vpliv na nevrotransmiterje, neposredno povezane s sproščanjem t. i. stresnih hormonov. Vključevanje timijana v prehrano zato ublaži negativne učinke stresa.

VEČ VSEBIN: