Tihi ubijalec: visok krvni tlak. Ukrepajte pravočasno!

Visok krvni tlak mnogi imenujejo kar »tihi ubijalec«. Gre za težavo, s katero se sooča vse več posameznikov. V večini primerov govorimo o t. i. primarni hipertenziji, včasih pa je lahko povišan krvni tlak tudi posledica oziroma simptom drugih bolezenskih stanj, na primer ledvičnih bolezni.


Srce posameznikov, ki imajo težave s kronično povišanim krvnim tlakom, je pogosto preobremenjeno, poleg tega pa hipertenzija privede tudi do poškodb arterijskih sten. Povečano je tudi tveganje za kopičenje holesterola (več o tem preberite tukaj) in poapnitev žil. Tako obstaja pri ljudeh s hipertenzijo zelo velika nevarnost krvnih strdkov, srčnih napadov in kapi. Za marsikoga so žal prva izbira pri spopadanju s povišanim krvnim tlakom zdravila, pri tem pa pozabijo, da imajo ogromen vpliv na hipertenzijo naše vsakodnevne navade. Kako se torej lotiti naravnega zniževanja krvnega tlaka?

Omejite vnos soli

Sol je problematična predvsem zaradi natrija, ki ga vsebuje. Manjše količine natrija so sicer lahko koristne, vendar pa lahko pretiravanje s tem mineralom poruši ravnovesje tekočin v telesu. Srce mora tako črpati kri s pospešeno hitrostjo, kar pomeni tudi poviševanje krvnega tlaka. Največjo težavo pri ljudeh s previsokim krvnim tlakom večinoma predstavlja prekomerno uživanje procesirane hrane, ki pogosto vsebuje ogromne količine soli. Preden kupite določen prehrambni izdelek, je tako vsekakor dobro, da preverite, koliko soli oziroma natrija vsebuje. Priporočamo pa vam tudi, da ste pozorni na količino soli, ki jo sami dodajate jedem, in jo poskušate postopoma zmanjševati. Ko se bodo vaše brbončice navadile na manj soljene jedi, se vam bo hrana, ki ste jo uživali pred tem, zagotovo zdela močno preslana, zato se ji boste z lahkoto odpovedali.

Pijte šipkov čaj

Pogosto se za naravno zniževanje povišanega krvnega tlaka priporoča redno pitje šipkovega čaja. Pri tem ne gre samo za ljudsko izročilo, ampak je učinkovitost šipka v primeru hipertenzije potrjena tudi z znanstvenimi študijami. Prvi razlog za blagodejen vpliv šipkovega čaja se skriva v tem, da šipek deluje kot naravni diuretik, ki pomaga pri odstranjevanju natrija in s tem pri razbremenitvi arterij. Poleg tega pa lahko šipek posnema delovanje zaviralcev angiotenzinske konvertaze, ki so pogosta učinkovina zdravil proti povišanemu krvnemu tlaku.


Poskusite kokosovo vodo

V zadnjem času se o kokosovi vodi pogosto govori kot o čudežnem napitku. Gre le še enega v množici prehrambnih hitov, ki bo že kmalu utonil v pozabo? Upamo si trditi, da se s kokosovo vodo to ne bo zgodilo, saj gre za resnično izjemno zdrav napitek, ki je lahko zelo koristen tudi za ljudi, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom. V kokosovi vodi namreč najdemo kalij in magnezij, minerala, ki sta izjemno pomembna za normalno delovanje srca. Čeprav še ne obstaja veliko študij, ki bi se ukvarjale z vplivom pitja kokosove vode na krvni tlak, pa mnogi posamezniki trdijo, da jim je močno pomagalo prav uživanje tega napitka, še posebej pri zniževanju sistoličnega krvnega tlaka. Priporočamo vam, da kokosovo vodo pijete že zjutraj, saj bo tako učinek najboljši.

Glog – naravna pomoč vašemu srcu in žilam

Glog ima izjemno pomembno vlogo pri naravni zaščiti srčno-žilnega sistema. Najpomembnejša skrivnost gloga so flavonoidi, ki jih najdemo v njem, med drugim tudi kvercetin. Flavonoidi imajo izjemno blagodejen vpliv na naše zdravje, še posebej pa na srce in ožilje. Tako lahko zmanjšajo tveganje za aritmijo, okrepijo kapilare in znižajo krvni tlak. Naravno zniževanje krvnega tlaka je predvsem posledica zmožnosti flavonoidov, da razširijo krvne žile, kar pomeni tudi manjšo obremenitev oziroma nižji krvni tlak. Pitje glogovega čaja je tako vsekakor ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svoje srce in ožilje.

Poskrbite za redno telesno aktivnost

Med najboljše stvari za vaš srčno-žilni sistem in tudi celostno zdravje pa zagotovo sodi tudi redna aktivnost. Za ljudi, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom, je še posebej pomembno, da ne pozabijo na gibanje. Naše srce je mišica, zato postaja z vadbo močnejše. Naloge, ki jih mora opravljati, so tako manj zahtevne, kar pomeni manjše tveganje za preobremenjenost in različne zaplete. Telovadba je še posebej pomembna za zniževanje sistoličnega (»zgornjega«) krvnega tlaka. Pozitiven »stranski učinek« redne telesne aktivnosti pa je seveda tudi lažje ohranjanje zdrave telesne teže, kar prav tako pripomore k boljšemu zdravju srca in ožilja.

Česen poskrbi tudi za nižji krvni tlak

Uporaba česna kot naravnega zdravila je izjemno raznolika. Med drugim je lahko česen izvrstna izbira, tudi ko gre za naravno zniževanje krvnega tlaka. Alicin, najpomembnejša zdravilna učinkovina v česnu, ki deluje tudi kot naravni antibiotik, je lahko koristen tudi za ljudi s hipertenzijo. Da bi aktivirali alicin v česnu, morate strok najprej nasekljati. Včasih so lahko v primeru povišanega krvnega tlaka boljša izbira kapsule oziroma prehranska dopolnila kot neposredno uživanje česna. Alicin je namreč relativno nestabilen in lahko postane neaktiven, če pride v stik s snovjo, katere pH-vrednost je nižja od 3. Ena takšnih snovi pa je želodčna kislina. S kapsulami, ki so odporne na želodčno kislino, lahko torej zagotovimo boljši izkoristek alicina in večjo učinkovitost pri zniževanju krvnega tlaka.


VEČ VSEBIN: