TEST: Se znate zavarovati pred soncem?

Marsikdo misli, da je zagorela koža videti bolj zdrava in lepa. Ne zaveda pa se, da sončni žarki povzročajo gube, starostne pege, suho in hrapavo kožo in celo raka. Seveda to ne pomeni, da se moramo soncu povsem izogibati. Pomembno pa je, da se znamo pred njim pravilno zavarovati. Ali znate poskrbeti za svojo kožo, lahko preverite z naslednjim testom.


test

1. Če se zaščite z debelo plastjo kreme za sončenje, se lahko zadržujete na soncu brez omejitev.

 • Drži.
 • Ne drži.

2. Katera od navedenih površin odbija ultravijolične žarke?

 • Sneg.
 • Mivka.
 • Led.
 • Voda.
 • Vse našteto.

3. V oblačnem vremenu koža ne potrebuje zaščite pred soncem.


 • Drži.
 • Ne drži.

4. Bela oblačila vas varujejo pred soncem, ker svetle barve svetlobo odbijajo in ne vpijajo.

 • Drži.
 • Ne drži.

5. Kreme za zaščito pred soncem morajo imeti zaščitni faktor najmanj:

 • 5
 • 10
 • 15
 • 30

6. Sončna očala s temnejšimi lečami nudijo boljšo zaščito pred UV-žarki kot svetlejše leče.

 • Drži.
 • Ne drži.

7. Občasno sončenje ne škodi koži.


 • Drži.
 • Ne drži.

8. Čim temnejša je vaša koža, tem manj je treba skrbeti za zaščito pred soncem.

 • Drži.
 • Ne drži.
Sončenje
Izogibajte se dolgotrajnemu poležavanju na soncu.

Odgovori

1. Pravilni odgovor: Ne drži.

Zaščitna krema vpije, razprši ali odbije ultravijolično svetlobo – nevidne žarke, ki kožo opečejo ali povzročijo druge poškodbe. Kožo varuje le do določene mere in ne more nadomestiti še dodatnih varovalnih ukrepov, kot so omejitev zadrževanja na soncu in pokrivanje izpostavljene kože. Najpopolnejšo zaščito boste dosegli s kombinacijo naslednjih treh metod:

* Izogibajte se najmočnejšemu soncu. Sončni žarki so najmočnejši in najnevarnejši med 10. uro dopoldan in 4. uro popoldan. Dejavnosti na prostem načrtujte tako, da se izognete tem uram.

* Nosite zaščitna oblačila. Izpostavljene dele telesa pokrijte. Nosite oblačila z dolgimi rokavi in dolge hlače ali krila, glavo pokrijte s širokokrajnim klobukom. Nekatere vrste tkanin pred soncem varujejo bolje kot druge. Tako so oprijete tkanine, na primer, bolj učinkovite kot ohlapne.


* Uporabite kremo za sončenje. 20 minut pred predvidenim zadrževanjem na prostem se obilno namažite z zaščitno kremo. Postopek ponovite vsaki dve uri, prav tako po obilnem znojenju in plavanju.

2. Pravilni odgovor: Vse našteto.

Morda mislite, da je zaščita pred neposrednim soncem dovolj, da obvarujete kožo, vendar to ne drži. Ultravijolični žarki se odbijajo od sonca, vode, peska in drugih dobro odbojnih površin in lahko prav tako močno opečejo kožo kot neposredno izpostavljanje soncu. Širokokrajni klobuk bo na primer varoval vašo glavo pred soncem, ne bo pa zaščitil vratu in obraza pred ultravijoličnimi žarki, ki se odbijejo od peska in vode. Prav zato je pomembno, da se zavarujemo z vsemi tremi prej omenjenimi ukrepi: izogibanjem soncu med deseto in četrto uro, pokrivanjem izpostavljenih delov telesa in uporabo zaščitne kreme.

3. Pravilni odgovor: Ne drži.

Kar 90 odstotkov ultravijoličnih žarkov se prebije skozi oblake, zato morate kožo varovati tudi v oblačnem vremenu.

4. Pravilni odgovor: Ne drži.

Tudi če oblačila popolnoma pokrivajo vašo kožo, lahko žarki še vedno prehajajo skozi drobne odprtine v tkanini, ne glede na barvo tkanine. Boljšo zaščito nudijo gosto tkana oblačila. Gostoto tkanine preverite tako, da jo podržite proti luči ali oknu in pogledate, koliko svetlobe prepušča. Pred sončnimi žarki vas najbolj varujejo, denimo, stoodstotni poliester, svetleče mešanice poliestra, satenasta svila in novejše tkanine, izdelane posebej za zaščito pred soncem.

Dejstvo je, da temnejša oblačila absorbirajo ultravijolične žarke in tako bolj varujejo kožo kot bela oziroma svetla oblačila. Prav tako so boljša suha kot mokra oblačila, ki se oprimejo kože in pustijo ultravijoličnim žarkom prost prehod.

5. Pravilni odgovor: 15.

Krema za sončenje mora imeti zaščitni faktor (SPF) najmanj 15. Ta faktor pove, kolikokrat dlje se lahko varno zadržujete na soncu, kot bi se brez uporabe kreme. Če vas sonce običajno opeče po 20 minutah, lahko teoretično po uporabi kreme s faktorjem 15 ostanete na soncu 15-krat dlje, to je približno pet ur, ne da bi vas opeklo. Vendar pa na žalost čas trajanja zaščite skrajšajo številni dejavniki – znojenje, trenje, voda, zračna vlaga. Nikoli se ne zanašajte le na zaščitni faktor!

Pri nakupu kreme pazite, da varuje pred širokim spektrom UV-, UVA- in UVB- žarki. Namažite se vsaki dve uri ter vedno ponovno po kopanju ali intenzivni športni dejavnosti. Pri nanosu kreme bodite natančni in pazite, da kakšnega dela kože ne izpustite.

6. Pravilni odgovor: Ne drži.

Močna sončna svetloba lahko poškoduje očesno roženico in veznico. Dolgotrajno izpostavljanje sončnim žarkom lahko povzroči številne očesne bolezni, med drugim katarakto in starostno pogojeno makularno degeneracijo. Zato je zelo pomembno, da nosite dobra sončna očala. Ali leče učinkovito varujejo oči, ni odvisno od njihove zatemnjenosti. Ko kupujete očala, bodite pozorni na nalepko proizvajalca, ki opozarja, da izdelek 99- ali 100-odstotno varuje pred UV-žarki. Očala naj se čim tesneje prilegajo obrazu, pred žarki lahko s posebnimi ščitniki varujejo tudi od strani.

7. Pravilni odgovor: Ne drži.

Tudi občasno sončenje ni varno. Takšno sončenje je pogosto zelo intenzivno, to pa predstavlja veliko tveganje za melanom, najhujšo vrsto kožnega raka.

8. Pravilni odgovor: Ne drži.

Za rakom na koži lahko zboli vsakdo, ne glede na pigmentiranost kože.

VEČ VSEBIN: