Na kakšne načine vam telo sporoča, da ste pod stresom?

Dolgotrajni stres lahko vodi v nastanek srčno-žilnih bolezni, raka in drugih kroničnih bolezni. Veliko prej, preden pride do resnih zapletov, nam telo sporoča, da nekaj ni v redu. Preberite, s katerimi znaki nam skuša povedati, da smo podvrženi dolgotrajnemu stresu in da je čas, da upočasnimo tempo.


Simptomi stresa - ko telo sporoča, da ste pod stresom

Motnje spanja in kronična utrujenost

Kroničen stres povzroči povišano raven hormona kortizola v telesu, ki ponoči ne upade, ampak ostane na enakem nivoju. To se v praksi kaže tako, da ob uri, ko bi morali leči v posteljo, kljub celodnevnim naporom nismo utrujeni, ampak nasprotno – pokamo od energije. Težko zaspimo, morda smo nemirni in se premetavamo, zjutraj pa se zbudimo utrujeni. Preveč kortizola močno obremenjuje nadledvično žlezo, kar vodi v stanje, imenovano sindrom adrenalne utrujenosti. Če smo pod kroničnim stresom, smo utrujeni in izčrpani tudi ob zadostni količini spanja.

Rejenje okrog trebuha

Tudi, če se zdravo prehranjujemo in se gibamo, se zaradi povišanega nivoja kortizola začnemo rediti  okrog pasu. Kortizol vpliva na dvig ravni krvnega sladkorja, zaradi česar začnemo hrepeneti po sladkarijah. To lahko vodi tudi v nastanek sladkorne bolezni. Kortizol spodbuja delovanje simpatičnega živčevja, zaradi česar se lahko sprošča aminokislina grelin, ki vzbudi lakoto. Če ob tem negativna čustva lajšamo s hrano, se kilogrami še hitreje nabirajo.

Hitro zbolimo

Eden od znakov, ki kažejo na to, da smo že dalj časa pod stresom, je, da se hitro okužimo z nalezljivimi boleznimi in smo pogosto prehlajeni. Povišan kortizol onesposobi delovanje imunskega sistema, ki ga imamo za to, da varuje naše zdravje. Ob padcu imunske odpornosti postanemo dovzetni za vse škodljive mikroorganizme, s katerimi pridemo v stik.


Prebavne težave

Stresni hormoni negativno vplivajo na prebavila, zato pogosto pride do zgage, bruhanja, želodčnih krčev in driske. Zaradi stresnih hormonov se želodec počasneje prazni, zato se pojavijo bolečine in krči. Zniža se prag bolečine v želodcu in poviša raven želodčne kisline, zato se lahko razvije rana na želodcu. Sposobnost širjenja želodca je zaradi stresa omejena – to spodbudi krčenje mišic debelega črevesa, kar vodi v nastanek driske in črevesnih krčev.

Glavobol, vrtoglavica, bolečine v hrbtu

Izčrpavanje nadledvične žleze zaradi dalj časa povišane ravni kortizola vodi v večjo občutljivost za bolečino v mišicah in hrbtu. Tudi možgani postanejo preobčutljivi za bolečino, zato že najmanjša negativna misel tako vzburi njihove živce, da se sproži glavobol. Zaradi dolgoročnega stresa imamo lahko občasne pa tudi kronične vrtoglavice.

Tesnoba, žalost, pomanjkanje želje po spolnosti

Povišana raven stresnih hormonov kortizola in adrenalina vznemirja želodec, povzroča živčnost, paničnost in lahko tudi paranojo. Ker je ovirano nastajanje serotonina, postanemo žalostni in nagnjeni k depresiji. Kortizol zmanjšuje raven spolnih hormonov, kot je npr. testosteron, ki spodbuja željo po spolnosti. Ko smo pod stresom, zato ne čutimo potrebe po spolnosti in izgubimo zanimanje zanjo.

VEČ VSEBIN: