Sveži zdravi sokovi in smutiji

V preteklosti so ljudje uporabljali več presnih zelišč in sadežev kot danes. Zdravilne rastline so tudi žvečili in pri mnogih primitivnih narodih še danes srečamo to navado. V umazanih mestih danes skoraj nimamo možnosti za gojenje zdravih rastlin, to je bolj možno po vaseh. Kljub vsemu sveži sokovi in smutiji vsebujejo veliko vitaminov, ki jih dandanes pri vseh naporih še kako potrebujemo. Poljubno količino sadja si zmiksamo z vodo ali pa banano in spijemo kozarec ali skodelico trikrat na dan.


Naravni sokovi

Brusnični sok

Tri pesti brusnic zmešamo s skodelico vode. Brusnice vsebujejo veliko kalija in so posebej primerne za starostnike. Pomagajo še pri težavah v želodcu, črevesju in jetrih.

Češnjev sok

Morda imamo še kaj zamrznjenih češenj in jih lahko odmrznemo ter uporabimo kot učinkovito zdravilo proti zaprtju. Blaži tudi težave pri vnetih sklepih in na splošno dobro učinkuje pri različnih motnjah presnove.

Grenivkin zimski sok

Grenivke vsebujejo veliko vitamina C in jih uživamo pri spomladanski utrujenosti in prehladih. Prav tako je koristen pri zlatenici in žolčnih kamnih, obolenjih srca, krvnega obtoka, želodca in črevesja.


Hruškov jesenski sok

Hruško ali dve zmiksamo z vodo in uživamo, a tega soka ne v prevelikih količinah, skodelica na dan bo dovolj. Hruškov sok se priporoča pri previsokem krvnem tlaku in obolenjih srca. Prav tako vpliva pri težavah z želodcem, jetri, žolčem, črevesjem in trebušno slinavko.

VEČ VSEBIN: