Svetlinovo olje za zdravljenje vnetij

Svetlin izvira iz Severne Amerike, v Evropo pa je prišel v 17. stoletju, kasneje se je razširil tudi v Azijo. Svetlin je dvoletna rastlina, zdravilna pa so predvsem semena, ki vsebujejo največ zdravilnih olj in iz katerih pridobivajo svetlinovo olje. So rdečkaste barve, rastlina pa jih obrodi šele drugo leto. Svetlo rumeni cvetovi prijetnega vonja se odpro ob večerih, zjutraj se ponovno zaprejo.


Olje semen vsebuje maščobno kislino, poznano pod imenom gamalinolenska kislina (GLK), ki se v telesu spremeni v posebno vrsto hormonom podobnih snovi, imenovanih prostaglandini in levkotrieni, ki so v naših telesih zadolžene za vnetja. Neverjetne protivnetne lastnosti svetlina nam lahko pomagajo pri celi vrsti zdravstvenih težav.

Svetlinovo olje - svetlin - oenothera biennis

Ekcem

Ekcem se razvije, kadar ima telo težave pri spreminjanju maščob, ki so v hrani, v GLK. Raziskave so pokazale, da se ob uporabi svetlinovega olja v roku treh mesecev srbenje ublaži, posledično pa se zmanjša potreba po uporabi lokalnih steroidnih krem.

Menstrualne težave

Tudi pri menstrualnih težavah je svetlinovo olje dokazano zelo učinkovito, lajša namreč predmenstrualni sindrom, pomaga pri napetih prsih, pa tudi pri menstrualnih krčih.


Revmatoidni artritis

Znanstveniki so opazili, da pri nekaterih ljudeh jemanje svetlinovega olja lajša simptome revmatoidnega artritisa. V ta namen ga je priporočljivo jemati v kombinaciji z maščobnimi kislinami omega 3, ki jih najdemo v lanenih semenih in lososu.

Morebitni stranski učinki

Čeprav je uporaba svetlinovega olja načeloma varna, pa previdnost nikoli ni odveč. V nekaterih primerih lahko povzroči blažje stranske učinke, med drugim glavobol, želodčne težave in napenjanje. Če se katerikoli pojavi, z jemanjem prenehajte. Uporaba svetlinovega olja se prav tako odsvetuje nosečnicam. Jemati ga ne smemo tudi v primeru, če jemljemo zdravila proti strjevanju krvi, saj lahko poveča nevarnost krvavitev. Tudi nevarnost napadov pri ljudeh z epilepsijo se ob jemanju svetlinovega olja poveča, zato se mu, če imate epilepsijo, vsekakor izognite.

VEČ VSEBIN: