Domači suši

Obožujete suši in redno obiskujete japonske restavracije, kjer se predajate malim pregrešnim zvitkom? Vse lepo in prav, dokler vam na mizo ne prinesejo računa, ki je velikokrat previsok za naše denarnice. Kaj pa, če bi poskusili suši narediti kar doma?


Čeprav se na prvi pogled zdi lažje narediti origami kot suši, drugo izmed japonskih umetnosti, temu ni tako. Potrebujete le prave sestavine in za začetek malce potrpljenja.

sushi recept

Riž, ki ga vstavite v suši mora biti srednjezrnati beli riž. Pred kuhanjem ga dobro sperite, da odstranimo škrob. Kuhan mora biti ravno prav. Mokrega vsujte v posodo z debelim dnom ter dodajte toliko vode, da prekrijete riž za dober centimeter. Grejte in pustite vreti par minut. Posodo zaprite in ugasnite ogenj. Čez 15-20 minut riž premestite v drugo, hladno posodo. Na tem mestu pride do izraza druga pomembna sestavina. To je rižev kis. Na 200 gramov riža nanesejo tri do štiri žlice kisa. Dodajte ščepec soli in karameliziran sladkor (pol dekagrama sladkorja stopimo na srednjem ognju). Vse skupaj zmešajte.

Podlaga za vaš suši bo alga nori. Dobi se v vseh večjih supermarketih in specializiranih trgovinah. Razvijte jo na pultu, nanjo razporedite ohlajeno riževo mešanico. Zelenjavo narežite na trakove. Priporočamo vam uporabo korenja, bučke in avokada. Tudi ribo narežite na trakove. Riba je lahko sveža tuna, dimljen losos in podobno. Sedaj je čas, da zavijete algo v rolico in jo nato narežete na dvocentimetrske kolobarčke. Ta postopek bo lažji, če ob kraju pustite malo proste alge in ta rob zavijete v mali popek. S tem se boste izognili polzenju riža iz alge.


Suši nadgradite s sojino omako, wasabijem ali vloženim ingverjem.

VEČ VSEBIN: