Suha koža: živila, ki vam lahko pomagajo

Težave s suho kožo se zelo pogosto pojavijo s staranjem, nanje pa vplivajo tudi nekateri drugi dejavniki. Sijoča in mladostna koža tako postopoma izginja in ljudje v želji, da bi ji povrnili nekdanji sijaj, pretiravajo z nanosom krem. S tem pa zgolj blažijo posledice in se ne lotevajo samega vzroka za težave, poleg tega pa lahko prepogosto nanašanje kozmetičnih izdelkov privede do zamašitve por. Učinek je tako povsem nasproten od tistega, ki ste ga želeli doseči.


Nega kože mora potekati tako »na površini« kot od znotraj, torej z izbiro primernih živil, ki jih vnesete v svoje telo. Če želite čim bolj omiliti težave s suho kožo, morate torej zelo paziti tudi na to, kaj jeste. Za odpravo suhe kože so nekatere hranilne snovi še posebej pomembne.

Suha koža

Esencialne maščobne kisline

Ljudje, ki skorajda ne uživajo maščob, bodo imeli poleg drugih težav najverjetneje tudi suho kožo in težave s presuhim lasiščem. Določen delež vaše prehrane morajo tako predstavljati tudi zdrave maščobe, denimo lanena semena in laneno olje. Te bodo pripomogle k elastičnosti vaše kože in ji pomagale, da zadrži vlago.

Zelenolistna zelenjava

Redno uživanje zelenolistne zelenjave ni pomembno samo zaradi preprečevanja težav s suho kožo, ampak je zelo koristno tudi za vaše siceršnje zdravje in dobro počutje. V zelenolistni zelenjavi najdemo večje količine antioksidantov in fitokemikalij, ki ščitijo vašo kožo pred škodljivimi učinki prostih radikalov, hkrati pa tudi pred nekaterimi vremenskimi dejavniki, ki povzročajo suho kožo.


Sveže sadje in sadni sokovi

Če želite, da bo vaša koža lepa, zdrava in sijoča, je nujno, da zaužijete dovolj vitaminov, ki jih vaše telo potrebuje. Tako je ključno, da redno uživate sveže sadje in sadne sokove, ki vsebujejo pomembne vitamine in minerale. Še posebej jagodičevje in agrumi so bogati z antioksidanti, med katerimi izstopa vitamin C. Antioksidanti sodelujejo pri tvorbi kolagena, zato so izjemno koristni pri spopadanju s suho kožo. Za reševanje težav s kožo je pogosto zelo koristna tudi lupina določenega sadja, ki vsebuje bioflavonoide.

Alfa lipoična kislina

Živila, ki vsebujejo alfa lipoično kislino, so koristna za preprečevanje škode, ki jo na koži povzročajo sončni žarki. Posledično lahko uživanje omenjenih živil pomaga preprečevati prekomerno suho kožo. Med drugim lahko precejšnje količine alfa lipoične kisline najdemo v paradižniku, špinači in v brokoliju.

Vlaknine

Težko je dovolj poudariti, kako pomembno je, da vsakodnevno uživate živila, bogata z vlakninami. Te zavirajo nastanek številnih bolezni, zelo pomembne pa so tudi za ohranjanje zdrave, navlažene kože lepega videza. Prehrana, ki vsebuje veliko vlaknin, lahko tako bistveno upočasni proces staranja kože in odpravi vaše težave s suho kožo.

VEČ VSEBIN: