Stvari, ki jih ne smete nikoli reči svojemu otroku

Starševstvo je pogosto naporno in mnogim staršem se zgodi, da otroku včasih rečejo nekaj, kar kasneje obžalujejo. Včasih pa starši niti ne vedo, da imajo določene besede zelo negativen vpliv na otroka – in to ne le kratkoročno, ampak na dolgi rok. Pri vzgoji tako nikakor ne smete pozabiti, da so besede še kako pomembne. Preberite, katere so tiste stvari, ki jih otrok ne bi smel slišati iz vaših ust.


Pogovor z otrokom

»Pusti me pri miru!«

Vsi starši potrebujejo občasen odmor in čas zase. S tem ni nič narobe. Pravzaprav lahko to, da si znate vzeti čas zase, pripomore k temu, da ste boljši starš. Vendar pa nastane težava, če otroka nenehno odganjate z besedami, da ste zaposleni in da naj vas ne moti. Otrok bo tako začel misliti, da nima smisla iskati stika z vami, saj ga vedno zavračate. Če začnete s tem že takrat, ko je otrok zelo majhen, bo kasneje z vami zelo težko govoril o svojih čustvih.

Namesto tega otroka raje od majhnega navajajte na to, da tudi vi potrebujete nekaj časa zase. To naj postane navada oziroma nekaj, s čimer je otrok seznanjen vnaprej. Povejte mu, da na primer zdaj potrebujete pol ure za določeno opravilo in da pričakujete, da se bo medtem mirno igral. Ko končate, pa se mu boste povsem posvetili. S tem se izognete jeznim izbruhom in besedam, ki bi jih lahko kasneje obžalovali. Pri oceni časa, ki si ga boste vzeli zase, bodite realistični. Težko je na primer pričakovati, da se bo lahko predšolski otrok uro ali več igral sam in v tišini. Kadar imate občutek, da ste preobremenjeni, raje poiščite varstvo in si napolnite baterije.

 »Zato ker jaz tako pravim!«

Verjetno je že vsakega starša kdaj zamikalo, da bi otroku na vprašanje, zakaj mora nekaj narediti, odvrnil: »Zato ker jaz tako pravim!« Seveda na koncu še vedno odločate vi, vendar daste s takšnimi odgovori otroku občutek, da je povsem podrejen in da si ne zasluži niti preproste razlage. Tako zapirate prostor za odkrito, umirjeno komunikacijo. Morda boste sicer s tem dosegli, da otrok naredi to, kar želite, vendar se lahko začne otrok, ki stalno posluša takšne besede, kasneje upirati in vam povzročati težave. Vzemite si čas in otroku razložite, zakaj menite, da je določeno ravnanje smiselno, in mu dajte tudi možnost, da ubesedi svoje stališče. Za to vam bo nekoč zelo hvaležen.


»Nehaj jokati!«

Otroci imajo pogosto težave s tem, kako ubesediti svoja čustva. Tako se nemalokrat odzovejo z jokom. Verjetno vam je kot staršu težko gledati otroka, kako trpi, vendar s tem, da mu rečete, naj neha jokati ali naj se neha obnašati kot dojenček, niste rešili ničesar. Ni dobro, da otroka učite, da mora potlačiti svoja čustva, kar se še posebej pogosto dogaja pri dečkih. Namesto tega mu raje pokažite, da se zavedate njegovih čustev in da razumete, kako se počuti. S tem ko boste namesto njega ubesedili negativna čustva, ga boste posredno učili tudi tega, kako biti empatičen. Sčasoma bo otrok tudi sam lažje artikuliral svoja čustva in se ne bo več tako pogosto zatekal k joku.

»Zakaj ne moreš biti bolj podoben svoji sestri/bratu?«

Primerjanje otroka s sorojenci ali z vrstniki lahko na dolgi rok povzroči ogromno škode. Upoštevati morate, da je vaš otrok povsem unikaten in da ne morete pričakovati, da se bo obnašal enako kot njegov sorojenec ali prijatelj. Primerjave z drugimi poleg tega najverjetneje ne bodo spremenile otrokovega obnašanja, ampak se bo zaradi njih počutil, kot da ni dovolj dober. Zaradi tega lahko občuti hude pritiske in zmedo, kar lahko privede tudi do omajane samozavesti. Tudi če otrok naredi nekaj, s čimer niste zadovoljni, se med pogovorom ne zatekajte k primerjavam z drugimi, ampak mu raje razložite, zakaj je določeno obnašanje nesprejemljivo, ne da bi v to vpletali druge otroke.

»Pojej do konca!«

Siljenje otroka, da poje vse, kar ima na krožniku, je nekaj, kar mnogi starši žal še vedno počnejo. Razumljivo je, da ne želite zavreči hrane, vendar bo precej bolje, če porcije zmanjšate, dokler ne pridete do velikosti, ki je za vašega otroka zares primerna. Če se včasih občutek sitosti kljub temu pojavi pred tem, preden je krožnik povsem prazen, otroku dovolite, da zaključi obrok. Če ga boste silili, lahko pride kasneje tudi do motenj prehranjevanja. Občutek, da mora pojesti nekaj zaradi tega, da boste vi zadovoljni, ne zato, ker je zares lačen, lahko v otroku ostane še dolgo.

 »Le počakaj, da pride očka domov!«

Predvsem mame svojim otrokom pogosto grozijo s to frazo, ki je problematična zaradi različnih razlogov. V prvi vrsti s tem povečate razmik med otrokovim ravnanjem in posledicami oziroma kaznijo. Tako lahko otrok vmes že pozabi, kaj je sploh naredil narobe, zato kazen ne bo vzgojna. Po drugi strani pa lahko otroka z uporabo teh besed izpostavite agoniji, ki je povezana s pričakovanjem kazni. Tako kazen postane mnogo hujša od »zločina«. Še en razlog, zaradi katerega teh besed ne bi smeli nikoli uporabiti, pa je ta, da si z njimi pravzaprav odvzemate avtoriteto in spravljate partnerja v nehvaležno pozicijo.


VEČ VSEBIN: