Štrikanje – preženite slabo voljo

Nova modna muha, nova oblika meditacije ali pa spet samo nasvet iz zakladnic naših babic. Ritmično in ponavljajoče se štrikanje oz. pletenje pomirjata in osvobajata duha. Zakaj štrikati? Poleg tega, da zunaj dežuje in da lahko začnete s štrikanjem zimskih kap in rokavic, nekaj razlogov za to.


Štrikanje

Boljše počutje

V spletni raziskavi Betsan Corkhil so povprašali več kot 3545 pletilj, ki so pletle namesto terapij in več kot polovica jih je poročala o zelo prijetnih občutkih. Tiste, ki so štrikale večkrat so bile mirnejše, manj žalostne, manj zaskrbljene in bolj samozavestne. Tako se je počutilo tudi 54% tistih, ki so bile klinično depresivne. Študija je torej pokazala, da ima štrikanje pomembne psihološke in družbene koristi, ki lahko prispevajo k blaginji in kakovosti življenja. Ponavljajoči se gibi sprožijo izločanje serotonina v možganih, ki nas spravi v dobro voljo.

Gradi samospoštovanje

Proces zamisli, vizualizacije pa vse do gradnje v končni izdelek, vam krepi občutek lastne vrednosti, če pa štrikate v skupini vas spodbuja, da se družite z ostalimi, kar hitro pripelje do prijetnih odnosov.

Štrikanje izboljša spretnost in koordinacijo

Štrikanje ima poleg dobrega psihičnega učinga tudi fizičnega. Držanje pletilk in gibi štrikanja so vsekakor dobri za vaše roke, poleg tega pa se krepi tudi vizualno-prostorska inteligenca. Le te se zgodaj naučimo že v vrtcu, a jo kasneje, zaradi neuporabe, nekako izgubimo.


Spodbuja možgane

Morda je štrikanje ključ do večne mladosti, saj so med tem možgani ves čas v pogonu. V raziskavah so pogosto vključeni tudi starejši ljudje, poleg tega pa imajo tisti, ki štrikajo manj problemov z demenco.

VEČ VSEBIN: