Ste zasvojeni s svojim pametnim telefonom?

Pametni telefoni so dandanes z nami praktično na vsakem koraku. To ima sicer mnogo prednosti, na primer možnost hitrega dostopa do pomembnih informacij, po drugi strani pa tudi slabosti. Strokovnjaki namreč opažajo, da bi bilo mogoče pri precejšnjem številu ljudi govoriti o zasvojenosti z mobilnimi telefoni.


Ste med njimi tudi sami? Preverite, kateri so najočitnejši znaki, ki pričajo o zasvojenosti s sodobnimi tehnološkimi napravami, in kako se je mogoče osvoboditi te odvisnosti.

odvisnost od telefona

Znaki, ki pričajo o zasvojenosti z mobilnim telefonom

  • Pametni telefon dojemate kot najpomembnejšo stvar v svojem življenju, brez katere si ne morete več zamišljati vsakdana.
  • Zaradi mobilnega telefona pogosto prihaja do prepirov med vami in vašimi družinskimi člani oziroma partnerjem. Pri tem je jabolko spora načeloma količina časa, ki ga preživite med uporabo telefona.
  • Mobilni telefon vas pogosto ovira pri opravljanju pomembnih dejavnosti, ki bi morale imeti prednost, na primer pri učenju ali delo.
  • Čas, ki ga preživite med uporabo pametnega telefona, je daljši od časa, ki ga namenite drugim aktivnostim.
  • Z mobilnim telefonom si pomagate takrat, ko vaše razpoloženje ni najboljše.
  • Postopoma se količina časa, ko uporabljate telefon, povečuje. Zdaj je tako mnogo višja kot takrat, ko ste telefon dobili.
  • Če se kdaj zgodi, da ne morete uporabljati svojega mobilnega telefona, postanete zelo slabe volje in razdražljivi.
  • Drugim ljudem, predvsem svojim bližnjim, lažete glede količine časa, ki ga preživite tako, da uporabljate svoj pametni telefon za različne aktivnosti.

Če ste se prepoznali v več kot polovici opisov, obstaja precejšnja verjetnost, da imate tudi sami težave z odvisnostjo oziroma z zasvojenostjo z mobilnim telefonom. Podobno kot pri mnogih drugih vrstah zasvojenosti boste tudi v tem primeru potrebovali kar nekaj časa, energije in močne volje, da se osvobodite nezdrave navezanosti. Navsezadnje je telefon zgolj predmet, zato bi bilo škoda, da uniči vaše odnose z družino in prijatelji. S pomočjo nasvetov, predstavljenih v nadaljevanju, se lahko lotite »digitalnega razstrupljanja«. Verjemite, da se boste na koncu poti počutili precej bolje in bolj svobodno kot zdaj, ko se večina vaših dni vrti okoli napravice – naj bo ta še tako zelo pametna …

Nasveti za premagovanje navezanosti na mobilni telefon

Pri mnogih ljudeh je potreba, da stalno preverjajo svoj mobilni telefon, že skorajda samodejna. Tako odločitev, da boste drastično zmanjšali čas uporabe telefona, najverjetneje ne bo obrodila sadov. Najbolje je, da začnete z majhnimi, a zanesljivimi koraki. Za začetek se odločite, da boste poskušali zdržati pol ure, ne da bi preverili svoj mobilni telefon, nato pa čas postopoma podaljšujte.


Priporočljivo je tudi, da si v vsakem dnevu določite tudi čas, ko mobilnega telefona sploh ne boste uporabljali, podobno pa naj velja tudi za druge naprave. To je lahko sprva denimo čas tik pred spanjem ali med obroki. Kasneje se lahko odločite tudi za to, da poskušate konec tedna preživeti povsem brez tehnoloških naprav. Na to glejte kot na izziv oziroma na zanimivo izkušnjo za preizkušanje lastne volje. Ko boste ugotovili, koliko aktivnosti se vam ponuja, ko enkrat izklopite mobilni telefon, bo čas brez njega postal užitek, ne več muka.

Je pregledovanje elektronske pošte za vas priročen izgovor za brskanje po pametnem telefonu? Določite si 2 ali 3 termine dnevno, ki ju boste namenili pregledovanju prejete pošte. Če namreč stalno preverjate, ali ste morda dobili novo sporočilo, vas lahko hitro pritegnejo tudi druge aktivnosti. Priporočamo vam tudi, da si omislite budilko. Mnogi ljudje namreč dandanes namesto klasične budilke uporabljajo aplikacijo na telefonu. Ker budilko nastavijo tik pred spanjem, običajno še malce pobrskajo po telefonu. Podobno se zgodi tudi zjutraj, takoj ko se zbudijo. Tako se njihov dan pravzaprav začne in konča v družbi z mobilnim telefonom.

Poleg budilke je priporočljiv tudi nakup ročne ure. Tako boste zmanjšali skušnjavo, da bi vas med pregledovanjem ure na telefonu premamile druge stvari. Saj veste – priložnost dela tatu. Pri odvajanju od mobilnega telefona oziroma pri zmanjševanju časa uporabe je zelo pomembno, da poskušate zmanjšati pogostost in število priložnosti, ki so vam na voljo. Tako uporaba mobilnega telefona ne bo več skorajda samodejna, ampak bolj premišljena. S tem pa obstaja tudi precej več možnosti, da ugotovite, da je čas, ki ga imate na voljo, precej bolje posvetiti tistim stvarem, ki v življenju resnično štejejo.

VEČ VSEBIN: