Ste depresivni? Reprogramirajte se.

Vas nenehno razmišljanje o sebi in svojih napakah spravlja v obup? Za to so krive informacije, ki jih že od mladosti skladiščite v svojih možganih, z njihovo pomočjo pa ustvarjate lasten pogled na svet. Ne dovolite, da vam pretekle slabe izkušnje krojijo življenj in raje z rednimi vajami poskusite spremeniti svoje razmišljanje. Spodaj je nekaj nasvetov.


Depresija

Razmišljajte razumsko

Ko razmišljate, se ne prepuščajte čustvom, razmišljajte raje bolj razumsko. Nelogično razmišljanje vam uničuje samozavest in vam greni življenje, če se vam zdi, da se vam na primer drugi posmehujejo, se o tem najprej prepričajte. Za depresivne ljudi je namreč znano, da prehitro delajo zaključke o drugih – v svojo škodo seveda! Poleg tega razmislite, če je res vse tako hudo, kot se vam zdi v nekem trenutku. Ponavadi probleme potenciramo oziroma iz muhe delamo slona, kot pravi star pregovor.

Ob neuspehu ne pomislite na najhujše

Če se vam zgodi kaj slabega, ne pomislite avtomatično na najhujše. Če na primer ne naredite izpita, tega ne pripisujte svoji neumnosti, vzrokov je lahko veliko. Na stvari se naučite gledati objektivno, poleg tega se osredotočite na tiste stvari, ki jih lahko spremenite.

Ne morete vsega nadzorovati

Nekateri ljudje imajo občutek, da bo šlo vse narobe, če bodo nad čem izgubili nadzor. Stvari se ne bodo vselej odvijale po vaše, sprejeti morate, da se nekatere dogajajo popolnoma neodvisno od vas in s tem je vse v redu. Svet ni in ne bo pod vašim nadzorom in to morate sprejeti. Ponovno je treba težavo racionalizirati oziroma se z njo spopasti razumsko in življenje bo v trenutku malenkost lažje.


VEČ VSEBIN: