Starejši težje do nujnega analgetika?

Če se na oddelku nujne medicinske pomoči znajde starostnik, je verjetnost, da bo za lajšanje bolečin dobil protibolečinsko zdravilo, precej manjša kot v primeru, da gre za osebo srednjih let. Takšna je ugotovitev preučevanja podatkov, zbranih za oddelke nujne medicinske pomoči v Združenih državah Amerike od leta 2003 do 2009.


Starostniki analgetiki

Te oddelke zaradi akutnih težav letno obišče več kot 20 milijonov oseb, starih 65 let in več, skoraj polovica zaradi potrebe po akutnem lajšanju bolečin. Raziskava je pokazala, da je sredstvo za lajšanje bolečin (na primer morfij, oksikodon, ibuprofen) prejelo 49 odstotkov oseb, starejših od 75 let, in 68,3 odstotka oseb, starih 35 do 56 let. Opioidni analgetik je dobilo 34,8 odstotkov starostnikov, v primerjavi s skoraj 50 odstotki mlajših sotrpinov. Razlike so bile očitne tudi po upoštevanju dejavnikov, kot so spol, rasna pripadnost, jakost bolečine in drugih. Verjetnost, da bo pri iskanju nujne medicinske pomoči analgetik dobila starejša oseba, je za 19 odstotkov manjša (14,6 odstotkov v primeru opioida), kot če bi šlo za osebo v srednjem življenjskem obdobju.

Vsi bolniki, ne glede na starost, imajo pravico do lajšanja bolečine, še zlasti, če je ta huda, opozarjajo avtorji analize. Menijo, da je eden od razlogov za to, da so starostniki pri tem »zapostavljeni«, zaskrbljenost zdravnikov zaradi pojava možnih neželenih učinkov analgetikov pri tej starostni skupini.

VEČ VSEBIN: