Kako sprejemate spremembe?

Spremembe, naj bodo velike, majhne, nenadne ali postopne, so stalnica v našem življenju od rojstva naprej. Majhne spremembe na nas ne vplivajo prav posebno, različni življenjsko pomembni dogodki pa so lahko stresni za marsikoga, saj nemalokrat porušijo naš ritem življenja.


Spremembe, ki so sicer velike, vendar jih načrtujemo (na primer selitev v novo hišo ali stanovanje, sprememba službe ali nakup avtomobila), lažje obvladamo in se z njimi soočimo z manj stresa. V življenju pa se zgodijo tudi velike in hkrati še popolnoma nepredvidljive spremembe, na katere nemalokrat ne moremo prav nič vplivati, na primer razpad dolgoletne zveze, izguba zaposlitev ali bolezen.

Človek, ki ga v kratkem času doleti več pomembnih dogodkov, naj bodo ti načrtovani ali ne, zelo težko prenese toliko stvari hkrati, zaradi česar mu vse skupaj tudi veliko bolj pride do živega. Ljudje imamo v sebi neke vrste sliko svojega osebnega sveta. Ko v naše življenje pride sprememba, na primer poroka ali izguba drage osebe, moramo dele svojega notranjega zemljevida spet premešati in sestaviti skupaj. Na tak način se prilagodimo na spremembe.

Spremembe

V obdobju prilagajanja na spremembo ljudje nemalokrat občutimo prikrajšanost, žalost in žalovanje za preteklostjo, prav tako sta prisotna tudi negotovost in strah pred neznanim. Če želimo nek prelomni trenutek v svojem življenju čim bolj uspešno obvladati, potem moramo opustiti stare navade in jih zamenjati z novimi, primernejšimi. Pripravljeni moramo biti na to, da bo pot polna vzponov in padcev, da se bodo obdobja navdušenja izmenjevala z obdobji ravnodušnosti.


Ljudje, ki se zavedajo, da so spremembe sestavni del življenja, se z njimi po izsledkih številnih raziskav tudi lažje in bolj uspešno soočijo. Prav tako tudi ljudje, ki so morali v življenju prenesti že veliko sprememb, lažje sprejemajo in se soočajo z novimi življenjskimi izzivi ter jih sprejemajo kot sestavni del življenja.

Če ne znamo sprejeti sprememb

Če odklanjamo spremembe, lahko to vodi v depresijo, zamero ali nesposobnost odpuščanja. Namesto da bi sprejeli, kar nam prinaša življenje, se neprestano vračamo v preteklost in premlevamo, kaj bi bilo, če bi …

Dejstvo je, da je prilagajanje počasen in postopen proces, ki od nas zahteva veliko časa. Človek, ki se težko prilagodi čisto vsaki spremembi, bo res težko preživel v tem svetu. Pomembno je, v sebi najdete moč in spremenite, kar morate spremeniti, sprejmete to, kar morate sprejeti ter znate biti hvaležni za spremembe, ki so se vam zgodile.

Kako se soočiti s spremembami

  • Bodite pozitivni. Spremenite svoj odnos do sprememb. Na spremembe glejte kot na priložnosti, s pomočjo katerih boste postali boljša in močnejša osebnost.
  • Pridobite čim več informacij. Bolj ko boste o nečem razmislili, bolj boste na spremembo pripravljeni. Pred sabo imejte širšo sliko in se ne obremenjujte s podrobnostmi.
  • Izrazite čustva. Naj vas ne bo strah priznati, da se bojite spremembe ter da vas zaradi tega stiska v želodcu. Taki občutki so popolnoma normalni, zato se vam ni treba popolnoma nič pretvarjati.
  • Naredite načrt. Koristilo vam bo, če se boste vprašali, kako lahko izboljšate dani položaj. Kaj z dano situacijo pridobite in kaj izgubite? Kaj boste naredili, da bo izguba čim manjša in čim manj boleča?
  • Poskrbite za svoje zdravje. Kadar greste skozi obdobje intenzivnih sprememb, je toliko bolj pomembno, da poskrbite zase in za svoje zdravje. Uživajte zdravo hrano, gibajte se, dovolj spite in se poskusite čim bolj sprostiti.
  • Ne naložite si preveč. Naučite se razporediti obveznosti. Nikar si vsega ne naložite nase, ampak za pomoč prosite svoje bližnje.
  • Naučite se sprostiti. Pomembno je, da se znate umakniti iz neprijetne situacije ter si vzeti dovolj časa za čustveno okrevanje.

VEČ VSEBIN: