Špargljeva rižota z belim vinom

Sezona špargljev je na vrhuncu, o njihovi zdravilnosti smo že precej pisali. Tokrat smo za vas pripravili recept za preprosto, okusno in sočno špargljevo rižoto z belim vinom. Priprava vam bo vzela približno 40 minut časa, rižote pa bo dovolj za 4 osebe.


Špargljeva rižota

Potrebujemo:

  • 1 kg zelenih špargljev,
  • 1 rjava čebula,
  • skodelica in pol riža za rižote (približno 200 g),
  • 2 stroka česna,
  • šopek peteršilja,
  • 2 dl belega vina,
  • oljčno olje,
  • jušna osnova,
  • sol in poper po okusu.

Za tako pripravljeno špargljevo rižoto je dobro imeti že prej pripravljeno jušno osnovo, ni pa pogoj. Korenček, zeleno, kolerabo in čebulo kuhamo dobre pol ure v litru in pol slane vode in odcedimo. Če nimamo jušne osnove, lahko zavremo veliko žlico domače vegete ali pa samo soljeno vodo. Za špargljevo rižoto čebulo na drobno nasekljamo in na oljčnem olju prepražimo, da postekleni. Dodamo riž, dobro premešamo in zalijemo z belim vinom, nato pa med mešanjem počakamo, da vino izpari. Dodamo na kolobarje narezane šparglje (brez vrhov) in nasekljan česen in premešamo. Zalijemo z dvema zajemalkama vroče jušne osnove ali slane vode in premešamo. Ko voda izpari dodamo še dve zajemalki jušne osnove, postopek ponavljamo približno 20 minut oziroma dokler rižota ni kuhana. Nekaj minut pred koncem dodamo še vrhove špargljev in peteršilj in po potrebi dosolimo. Postrežemo z veliko skledo motovilca.

*****************