Soočimo se z občutki krivde

V preteklosti sem se velikokrat srečevala z občutki krivde ali s slabo vestjo. Včasih me je znala tako prevzeti, da je tiščanje okoli srca prešlo v bolečino. Ko se danes bolj zavestno soočam s tem občutkom, lahko razločim, da se vedno pojavi zaradi mene same, ko nisem delovala iz iskrenosti ali poštenosti na podlagi lastnih vrednot. Lahko se mi pojavi tudi zaradi nečesa zunanjega, kjer ponovno sama ocenim, da se nečemu ali nekomu s svojimi dejanji nisem izkazala – nisem izpolnila njihovih pričakovanj.


Kakor koli pogledamo, oboje izhaja iz nas, iz naše lastne zaznave ter dovzetnosti koliko si stvari ženemo k srcu oziroma koliko odgovornosti za neko stvar ali dogodek prevzamemo nase – je to samo del, ki se tiče nas, ali pa jo prevzamemo v celoti in se sekiramo še zaradi dela, ki ni bil povezan z nami.

Soočanje z občutki krivde

Notranji kompas  ali notranji glas

Vsi imamo v sebi kompas, ki nas usmerja v naših dobrih in slabih dejanjih. Pravimo mu tudi notranji glas. Če mu le znamo prisluhniti, se bomo lahko takoj zavedali kdaj smo storili nekaj napak, nekaj proti svojim lastnim stališčem, seveda, če izhajamo iz dejstva, da smo vsi ljudje (globoko) v sebi dobri. Vedno, ko bomo skrenili iz svoje poti, se bo oglasil notranji glas, ki nas bo želel samo nežno popravit in usmerit nazaj na pravo pot. A kaj, ko ga tako radi preslišimo. Razlogi za ignoriranje tičijo predvsem v tem, da nam je v danem trenutku težko popravit dejanje, največkrat s popolnoma preprostimi stvarmi, na primer z opravičilom, saj bi se pri tem preveč razkrili in pokazali svojo ranljivo plat, ki jo tako radi skrivamo pred ostalimi in se delamo močne in popolnoma neobčutljive. Raje se jezimo in obsojamo svet okoli nas. Bolj, ko imamo masko trdno in debelo, težje bomo slišali naš notranji glas, ki nam pravi, da smo skrenili iz svoje poti, da smo zašli. Bolj, ko smo v lastnem negiranju, bolj opravičujemo napačna lastna dejanja s, ponavadi, prelaganjem odgovornosti na vse, razen na nas same.

Drugi vzrok slabe vesti je, ko nam jo vcepijo drugi, da bi se popolnoma brez razloga počutili slabše oziroma, da bi prevzeli odgovornost za slaba ali napačna dejanja drugega. Po navadi gre predvsem za različna pričakovanja, ki diktirajo kako bi se morali obnašati, delovati in razmišljati. Krivda nam je lahko tako močno vcepljena, da se sekiramo zaradi drugih v stvareh, ki niso v ničemer povezani z nami in našim blagostanjem.


Povežimo se z notranjim glasom

Naučiti se ločiti med notranjim glasom, ki nas usmerja k prevzemanju odgovornosti za svoja dejanja in občutki krivde, ki so nam vcepljeni iz zunanjega sveta, je zelo koristna veščina za našo osebno in duhovno rast. Obrnimo se vase in se osredotočimo na lastna občutja. Dovolimo si jih popolnoma zaznati in se pri tem vprašati kje je njen vir ter ali je realen. Nam občutek krivde pomaga, da (p)ostajamo boljši ali pa nam jemlje in blokira našo energijo? Pomembno je, da smo v stiku s seboj, saj se vsi odgovori na vprašanja skrivajo v nas samih.

VEČ VSEBIN: