Sol – Svetla plat belega sovražnika

Saj veste kaj pravijo – sol je eden izmed treh belih sovražnikov, ki »prežijo« na človeško telo in mu na dolgi rok povzročajo škodo. Zato ni nič kaj presenetljivo, da ima sol v zadnjem času tako negativen prizvok, da zaradi slednjega dostikrat pozabimo, da naše telo sol do neke mere le potrebuje ter, da jo lahko uporabimo ne le kot začimbo temveč tudi drugje. V nadaljevanju smo vam tako pripravili nekaj nasvetov kako lahko sol uporabite na še mnogo drugih načinov.


Sol in njena uporaba

Sol preprečuje cvrčanje in posledično škropljenje olja

Preden začnete s peko mesa ali krompirja v posodo stresite ščepec soli. Ta bo preprečila cvrčanje med peko in posledično uhajanje olja iz posode.

Zelenjavi odvzame grenkobo

Grenko zelenjavo kot so denimo bučke ali pa kumare pustite namočeno v slani vodi za deset minut nato pa jih obrišite s krpo. Ko boste zelenjavo zaužili bo ta opazno manj grenka.

Preprečuje nastajanje neprijetnih vonjav

V posode kjer shranjujemo živila dodamo nekaj soli, da bo preprečila širjenje vonjav, ki nastanejo med shranjevanjem živil.


Olajša lupljenje trdo kuhanih jajc

V vrelo vodo v kateri boste kuhali jajca, stresemo ščepec soli. Ko bodo jajca kuhana jih boste lupili lažje kot po navadi.

»Instant« čiščenje s soljo

Zelenjavo, ki jo je težko očistiti zgolj z vodo, namočite v slano vodo in umazanija se bo veliko lažje očistila. Poleg tega lahko pred zaužitjem s soljo operemo katerokoli sadje ali zelenjavo in tako iz povrhnjice odstranimo morebitne ostanke pesticidov ipd.

Sol tudi za »lepše« obroke

Če želite ohraniti lepo in svetlečo barvo zelenjave (predvsem brokolija) tudi med kuho, vreli vodi v kateri jo kuhate, dodajte ščepec soli.

Preberite si tudi članek o himalajski soli: www.bodieko.si/himalajska-sol


VEČ VSEBIN: