Smrčanje je lahko posledica alergije

Smrčanje lahko še kako krati spanec, seveda ne tistemu, ki smrči, pač pa vsem ostalim, ki z njim živijo. Pri smrčanju jezik, zgornji del žrela, jeziček in mehko nebo nihajo ob nebnice in žleze in ustvarjajo vsem poznan neprijeten zvok. Vzrokov je mnogo, od prevelike telesne teže do prehlada, tudi uživanje alkohola lahko stanje precej poslabša. Eden od vzrokov je lahko tudi alergija, smrčanje pa je mnogokrat edini simptom, tako da človek niti ne ve, da ima pravzaprav alergijo.


Smrčanje

Poskusite z antialergiki

Kadar je smrčanje posledica zamašenega nosu zaradi alergije, vam bodo pomagali antialergiki, ki jih boste vzeli nekaj ur pred spanjem. Če bo po zaužitju antialergika smrčanje čudežno izginilo, je to jasen znak, da gre za alergijo. Proti alergijam pa se lahko borimo tudi na naraven način, antihistaminiki imajo namreč, tako kot vsa ostala zdravila, stranske učinke, zato jih ne jemljite predolgo. Pojdite do zdravnika in opravite teste, da boste vedeli, na kaj ste alergični, nato pa se alergenom izogibajte.

Redno čistite stanovanje

Vsak dan posesajte stanovanje in enkrat na teden po policah obrišite prah. Tudi jogi, na katerem spite, vsake toliko globinsko očistite, pršice so poleg prahu eden najpogostejših alergenov. Tudi rjuhe redno menjavajte, posebej pozorni pa bodite tudi na zavese, te so prava zakladnica prahu, operite jih enkrat mesečno.

Čaj iz koprive

Včasih je smrčanje povezano z določenim letnim časom in je posledica alergije na cvetni prah. V tem primeru zeliščarji priporočajo čaj iz koprive, saj ta zmanjšuje vnetje, ki ga povzročajo alergije na pelod. Zvrhano žlico posušenih koprivnih listov prelijte s skodelico vrele vode in pustite 10 minut, nato pa odcedite. Pri tovrstnih težavah je priporočljivo popiti tri do štiri skodelice na dan.


VEČ VSEBIN: