Slovo od tomaža pandurja

Tomaž Pandur je 12. 4.  nepričakovano umrl v Makedoniji med vajo gledališke predstave Kralj Lear. V 53-letu starosti je zapustil svet v že tako »črnem letu«  eden vidnejših slovenskih režiserjev. Kot je poročala makedonska televizija Telma, se je Pandur v Skopju  pripravljal na gledališko predstavo Kralj Lear, kjer se je nenadoma zgrudil in umrl.


Pandur je diplomiral na Akademiji za gledališče, film in televizijo Univerze v Ljubljani leta 1988 ter bil med leti 1989 do 1996 direktor in umetniški vodja Drame SNG Maribor. Leta 1996 je Slovenijo zapustil ter postal poleg sestre Livije Pandur soustanovitelj gledališke organizacije Pandur Theaters.

Tomaž Pandur
foto: pandurtheaters.com

Eden najboljših slovenskih režiserjev si je svojo pot v domači in tuji gledališki svet utrl že leta 1989 s predstavo Šeherezada, ki je bila sprva proglašena za najboljšo predstavo Bitef, kasneje za najboljšo predstavo Jugoslavije in leta 1990 za najboljšo tujo predstavo leta v Argentini, kot navaja Mladinsko gledališče. Njegov opus se je širil, predstavam ni bilo videti konca in zasluženo je dobil številna priznanja in nagrade. Po 18-ih letih je leta 2014 režiral tudi v SNG Drama Ljubljana, in sicer Rihard III. + II., leto kasneje pa še Fausta.

O njegovi smrti so se razpisali in poročali številni mediji, med drugim tudi Marko Crnkovič za Fokuspokus: »Nočem pisati nekrologov, vendar jih moram. Ne prenašam, da ljudje umirajo, a proti temu ne morem in ne znam narediti nič drugega kot to, da jim posvetim nekaj besed v spomin. Da osmislim smrt. Čeprav je tudi to bedna tolažba. Sploh ni tolažba.« je med drugim dejal.


Takole pa je zapisano na strani SNG Ljubljana ob predstavi Richard III. + II. , dramski diptih z epilogom o smrti: »Sedimo v krogu in si pripovedujemo. Žalostne zgodbe o smrti kraljev. Nekateri odstavljeni. Nekateri ubiti v vojni. Nekateri zaklani med spanjem. Vsi mrtvi.« (Rihard II., 3/2).

Tomaž Pandur, veliki umetnik, je, kot mnogi v tem in prejšnjem letu odšel mnogo prekmalu.

VEČ VSEBIN: