Slezenovec za lažje izkašljevanje

Slezenovec ali črni klobuk je enoletna rastlina, ki zraste do 40 cm visoko in ima čašaste rožnate cvetove. Posušeni listi nič kaj prijetno ne dišijo, po okusu pa je rastlina, kot je razvidno že iz njenega imena, – medla in sluzasta. Slezenovec najdemo po vsej Evropi, največkrat ob poteh in na obdelanih zemljiščih. Cvete od junija do septembra.


Slezenovec

Zdravilni deli rastline

Marca, aprila in oktobra nabiramo korenine, ob cvetenju cvetove, liste pa od junija do srede septembra. Zrele plodove pobiramo avgusta in septembra. Cvetove nabiramo le v suhih dnevih, jih v tankih plasteh razprostremo in pustimo, da se v senci posušijo. Tudi liste sušimo na enak način, pri sušenju moramo biti pozorni, da se cvetovi (pa tudi listi) ne dotikajo med sabo. V slezenovcu najdemo zdravilne sluzi, čreslovine in eterična olja.

Obkladki za vnetja na koži

Slezenovec spada med zeli, iz katerih se priporočajo obkladki za vneta mesta na koži. Iz svežih listov pripravimo kašasto zmes in jo namažemo na prizadeto mesto. Zdravične učinkovine v slezenovcu delujejo protivnetno, poleg tega pomagajo pri hitrejši regeneraciji kože. Posušeni cvetovi, ki jih prekuhamo v vodi in jim dodamo žličko medu, so primerni za grgranje in pomagajo pri vnetju dlesni.

Čaj za lajšanje kašlja in izločanje sluzi

Čaj iz slezenovca pripravimo na hladen način, kuhati ga ne smemo, saj sicer uničimo zdravilne učinkovine. Žlico posušenih listov in cvetov prelijemo z mlačno vodo in pustimo stati 15 minut, nato pa odcedimo in pijemo po požirkih. Tako pripravljen čaj olajšuje kašelj, ker v dihalih pospešuje izločanje sluza, tako da je v veliko pomoč pri zdravljenju kašlja, bronhitisa, hripavosti in vnetja žrela. S čajem iz enakih delov listov in korenine lahko pozdravimo tudi črevesne in želodčne krče, ker deluje blago diuretično, pa pomaga tudi pri zastajanju vode v telesu. V ljudskem zdravilstvu se je slezenovec uporabljal tudi za zdravljenje krčev v mehurju in maternici, in sicer tako, da so precejen prevretek iz cele rastline dodali vroči kopeli, v kateri so se potem vsaj pol ure namakali.


VEČ VSEBIN: