Škodljive stvari z domačega vrta

Delo po vrtovih se bo počasi začelo in mnogi se gotovo že veselijo sajenja in obdelovanja čisto svoje zelenjave. Mnogi pa se ob tem ne zavedajo, da so na vrtovih tudi stvari, ki nam lahko izredno škodujejo.


Pesticidi

Kemikalije in pesticidi se lahko z rastlin in prsti prenesejo na otroke in hišne ljubljenčke, ki se igrajo na prostem, opozarja strokovnjakinja Susanne Bennett, ki dodaja, da so poleg tega lahko zelo nevarni tudi onesnaženi potoki, reke in jezera. Izpostavljenost pesticidom povezujejo s povečanim tveganjem za nastanek raka in hormonskih motenj, prav tako lahko pesticidi povzročijo težave s ščitnico in neplodnostjo. In čeprav mnogi radi poudarjajo, da zelenjavo gojijo na povsem naraven način, ni odveč še enkrat poudariti, da je ekološko gojenje edini pravi način, s katerim telo obranimo škodljivih snovi, ki so v pesticidih, škropivih in umetnih gnojilih. Tako vsaj vemo, kaj jemo in poskrbimo, da je zelenjava zares zdrava.

Sežiganje vrtnih odpadkov

Pasji iztrebki

Čeprav morda mislite, da gre za dobro naravno gnojilo, se motite. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da v iztrebkih hišnih ljubljenčkov morda živijo nevarne bakterije, virusi in gliste, čeprav to na prvi pogled ni opaziti. Vsi ti organizmi na vrtu zlahka pridejo v stik s človeško kožo in telesom na splošno. Če vaš kuža iztreblja na vrtu, za njim počistite, prav tako pa se po teh območjih izogibajte hoji brez obutve.

Klopi in čebele

Čeprav se sezona klopov še ni začela, ni odveč omeniti, da lahko v stiku z njimi resno zbolite. Če pravočasno ne obiščete zdravnika, vam ne grozi le borelioza, ampak celo znaki artritisa, meningitisa in težave s srcem, pravijo strokovnjaki. Da bi vse to preprečili, se redno in temeljito pregledujte. Tudi čebele v tem času še niso nevarne, ampak če ste nanje alergični, previdnost nikoli ni odveč. Deloma jih lahko odženete tako, da ne nosite svetlih oblačil in se ne dišavite, žuželke pa privabljata tudi hrana in sladka pijača. Tukaj pa je seveda treba poudariti, da so čebele izredno koristne žuželke in izjemnega pomena za okolje in rastline in da brez razloga ne napadajo ljudi in tudi niso agresivne kot na primer ose.


Sežiganje trave ali odpadkov

Kurjenje na prostem seveda ni priporočljivo. Ne le zato, ker tvegamo požar in v zrak spuščamo škodljive pline, odpadki vsebujejo tudi različne kemikalije, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje (astma, razvojne motnje, težave z ledvicami in jetri …).

Sončenje

O številnih negativnih posledicah prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom gotovo ni treba razpravljati. Ob daljšem zadrževanju na soncu se ustrezno zaščitite in ne pretiravajte. Čeprav so sončni žarki v tem času še dokaj šibki, bodo prav kmalu pokazali svojo moč, zato se nanje dobro pripravite.

VEČ VSEBIN: