Najboljše skladbe za premagovanje stresa in anksioznosti

Danes imamo na voljo številne tehnike, namenjene lažjemu spopadanju s stresnimi obveznostmi in premagovanju anksioznosti. Žal pa vse metode ne pomagajo vsem. Različni posamezniki potrebujejo tudi različne tehnike, da se spopadejo s stresom in neprijetnimi občutki, ki ga spremljajo. Kljub temu pa naj bi bila ena najbolj univerzalnih oblik naravne terapije za tiste, ki jih muči anksioznost, glasba.


Anksioznost stres glasba

Tudi v tem primeru pa seveda velja, da vsaka skladba ni primerna za vsakogar. Melodija, ki nekoga sprošča, lahko na nekoga drugega deluje povsem nasprotno. Tako so se raziskovalci lotili odkrivanja tistih pesmi, ki naj bi imele še posebej blagodejen učinek pri večjem številu ljudi. Njihovi izsledki so zelo zanimivi.

Stres in anksioznost sta lahko zelo nevarna

Posledice stresa se lahko začnejo sčasoma kazati v obliki neprijetnih fizičnih simptomov, ki lahko privedejo tudi do resnih zdravstvenih težav. Stres namreč povzroča prekomerno sproščanje kortizola, ki naj bi bil povezan s povečanim tveganjem za prekomerno telesno težo, prebavne težave, srčne bolezni, depresijo in anksioznost pri posamezniki. Mnoge raziskave kažejo, da naj bi stres povzročil celo več prezgodnjih smrti kot denimo diabetes. Iskanje učinkovitih tehnik za obvladovanje stresa je tako ena izmed pomembnejših nalog raziskovalcev. Medtem ko je v včasih že prepozno za naravne rešitve in je nujna pomoč strokovnjaka, pa si lahko ob preobremenjenosti in zgodnjih simptomih anksioznosti pomagate tudi sami – med drugim tudi z glasbo.

Skladbe, ki pomirjajo

V skladu z nedavno objavljeno študijo naj bi bila skladba, ki je lahko še posebej učinkovita pri tistih, ki jih muči anksioznost, skladba z naslovom »Weightless«, ki jo izvaja skupina Macroni Union. Raziskava je potekala tako, da so morali udeleženci reševati naloge, kar je povzročilo povečano psihično obremenjenost. Medtem so poslušali različne skladbe. Raziskovalci so merili srčni utrip, dihanje in krvni tlak udeležencev. Omenjena pesem je pri največjem številu sodelujočih povzročila umirjenost.


Mnogi so ob njej postali celo rahlo omotični, zato naj ne bi bila najboljša izbira, medtem ko vozite. Člani skupine Macroni Union so povedali, da naj bi pri ustvarjanju skladbe »Weightless« sodelovali z zvočnimi terapevti. Očitno jim je s skupnimi močmi uspelo ustvariti skladbo, ki je uporabna tudi kot terapevtski pripomoček.

V nadaljevanju objavljamo celotno lestvico skladb, ki so se na testiranju odrezale najbolje (od 10. do 1. mesta):

10. We Can Fly Rue du Soleil (Café Del Mar)
9. Canzonetta Sull’aria (Mozart)
8. Someone Like You  (Adele)
7. Pure Shores (All Saints)
6. Please Don’t Go (Barcelona)
5. Strawberry Swing (Coldplay)
4. Watermark (Enya)
3. Mellomaniac, Chill Out Mix (DJ Shah)
2. Electra (Airstream)
1. Weightless (Marconi Union)

VEČ VSEBIN: