Si nalagate preveč dela?

Ljudje se včasih ujamemo v začaran krog, iz katerega se kar ne moremo izviti – vsak dan delo v službi, tisoč in eno opravilo doma, čas z otroki, skrb za družabno življenje, pozabiti ne smemo niti na partnerja … Včasih se stvari tako nakopičijo, da niti ne vemo, kako nam bo uspelo biti vsemu kos. Po tako napornem življenjskem ritmu lahko zvečer samo še omahnemo v posteljo, vendar kljub vsemu z mislijo, da nismo naredili vsega, kar bi morali. In če se tak ritem ponavlja dan za dnem, lahko nekega lepega dne samo še pregorimo. Stres je sicer popolnoma naraven odziv našega organizma na pretečo nevarnost, težava pa nastane, ko stres kar traja in traja – dan za dnem. Po nekem določenem času začneta trpeti tako naše telesno kot duševno zdravje.


Kako se izviti iz tega začaranega kroga?

Naložite si manj

Seveda ni z delavnostjo in zagnanostjo popolnoma nič narobe. In prav je, da ste ponosni na svoje delovne dosežke. Prav tako pa je življenje tudi močno nepredvidljivo – nikoli ne vemo, kaj nam prinese na pot, tako da ga je nemogoče popolnoma načrtovati.

Včasih se res znajdemo v ogromni gneči, ko resnično ne vemo, kako bomo vsemu kos: otroci, končanje šolanja, začetek novega posla … Obveznostim kar ni videti konca. Če ste že tako na polno zaposleni, bodite res previdni, katere nove delovne naloge boste sprejeli. Vprašajte se, ali je nagrada (v kakršnikoli obliki), ki sledi po opravljeni nalogi, res vredna vsega skupaj?

Naučite si postaviti meje. Pustite si prostor in zadihajte. Ni treba, da se ženete do zadnjega atoma moči.


Preveč dela

Postavite si prioritete in se jih potem tudi držite

Ko se lotevate posameznih nalog, najprej izberite tiste, ki so vam najbolj pomembne. Če vam je pomembno, da se redno gibate, poskrbite za to. Lahko večerjate uro pozneje, vi pa se, takoj, ko pridete domov, preobujte v športne copate in se odpravite na tek. Če vam je pomembno, da zjutraj pred delom meditirate, pojdite v posteljo pol ure prej, da boste lahko zjutraj vstali toliko prej. Postavite si prioritete in se jih držite.

Skrbite za ravnovesje

Postavite si neko meje, koliko ur na dan in koliko dni na teden nameravate nameniti delu. Različne izredne razmere seveda lahko vplivajo na to, a naj do prevelikih odstopanj nikar ne prihaja preveč pogosto.

Zelo pomembno je, da znate vzpostaviti ravnovesje med delom in drugimi segmenti življenja. Ko enkrat zapustite pisarno, pozabite na delo in se posvetite drugim stvarem. Prav tako je zelo pomembno, da si znate vzeti prosto ob koncu tedna in takrat resnično popolnoma odklopiti delo.

Ne pozabite na svoje najdražje

Služba je samo služba. Seveda si vsi želimo biti uspešni in zaslužiti dovolj, vendar ne na račun tega, da svojih najdražjih skoraj ne vidimo več. Službo lahko zamenjate, družina pa je ena sama – zapomnite si to.


Zdravje je zelo pomembno

Večina ljudi vsako noč potrebuje med 7 in 9 ur spanca, prav tako sta zelo pomembna tudi zdrava prehrana in redno gibanje. Ne glede na to, koliko dela imate v službi, je prav, da najdete tudi čas za redno gibanje. Prav tako si morate vzeti čas in v miru pojesti svoj obrok. Vsaj tistih 10 ali 15 minut izklopite delo in se posvetite hrani. To, pod kakšnimi pogoji uživamo hrano, močno vpliva na naše zdravje. Ko jeste, torej samo jejte.

Poiščite si hobi

Čas je, da na novo ali ponovno odkrijete dejavnost, ki vas veseli in ki ni povezana z delom (četudi vas delo neznansko osrečuje). Berite, igrajte golf, ribarite, slikajte, plavajte … Poiščite dejavnost, ki vam bo dala notranje zadovoljstvo in vam omogočila, da boste lažje »odklopili« službo.

VEČ VSEBIN: