Selen pomaga proti različnim vrstam raka

Rak debelega črevesa in danke je v svetu tretji najpogostejši rak, v Evropi pa se uvršča na drugo mesto. Nedavna študija je pokazala, da je njegov nastanek povezan s premalo selena v krvi.


Študija univerze v Newcastlu v Veliki Britaniji, ki so jo izvedli na vzorcih 520.000 ljudi iz 10 držav zahodne Evrope, je pokazala, da imajo Evropejci v primerjavi z Američani in Kanadčani v krvi veliko manjšo količino selena. In prav s prenizko vsebostjo selena so povezali tudi večjo možnost za nastanek raka debelega črevesa in danke. Dovolj selena v krvi naj bi po ugotovitvah strokovnjakov zmanjšalo možnost za nastanek tako raka debelega črevesa in danke kot raka na dojki pri ženskah. Selen je zato nadvse pomemben, vendar pogosto spregledan mineral za naše telo.

brazilski oreščki

Kje dobiti več selena?

Eden najbolgatejših naravnih virov selena so vsekakor brazilski oreščki, pa tudi druga živila: npr. lupinarji, sveža tuna, morski list, rdeče meso, orehi, žitni kalčki, sončnična semena, otrobi, čebula, paradižnik, brokoli, rjav riž, česen in kanadska moka. Med simptome pomanjkanja selena štejemo težave s plodnostjo, težave s prostato, prhljaj in prezgodnje staranje.

Selen je pomemben

Selen dobro sodeluje z vitaminom E (oba sta antioksidanta). Eden drugemu izboljšujeta učinkovitost: preprečujeta ali vsaj upočasnjujeta procese, povezane z oksidacijo, kot sta otrdelost tkiv in staranje. Selen igra zelo pomembno vlogo pri tvorbi še enega antioksidanta – peroksidaze, ki je prisoten v vseh celicah telesa. Moški imajo skoraj polovico selena shranjeno v modih in imajo po njem večjo potrebo. Selen izgubljajo s semenčicami. Selen tako ščiti telo pred različnimi raki, zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, pomaga ohranjati elastičnost in mladostnost tkiv, blaži simptome menopavze, pomembno sodeluje pri odpravljanju prhljaja, povečuje število semenčic in s tem plodnost pri moških.


VEČ VSEBIN: