Seks v menopavzi

Marsikatera ženska se ob besedi menopavza kar naježi, saj je prepričana, da se bo v tem obdobju za vedno poslovila seksa in spolnih užitkov. Vendar situacija še zdaleč ni tako črnogleda, kot se zdi na prvi pogled.


Ko se ženska zaljubi, občuti v sebi veliko, skoraj nepremagljivo energijo, ki jo spremlja  radostno vznemirjenje, povečana kreativnost in večkrat s težko potešljiva spolna sla. Občutke prve ljubezni lahko izkusimo v vsakem življenskem obdobju, kadar smo sposobni navezati globljo čustveno in duhovno vez z drugo osebo. V srednjih letih je za večino žensk največji izziv biti sposobna doživeti občutek zaljubljenosti v širši razsežnosti kot zgolj skozi občutek izpopolnjenosti in zadovoljenosti z drugo osebo. Če gledamo na spolnost kot na življenjsko energijo in moč, je jasno, da je zdrava in pestra spolnost neločljivo povezana s splošnim zdravjem in vitalnostjo.

Seks in menopavza

Menopavza in spolnost

Pogosto slišimo, da se v menopavzi spolno poželenje in spolna aktivnost neizogibno zmanjšata. Čeprav to velja za nekatere ženske, pa tega prav gotovo ne moremo posploševati za vse predstavnice ženskega spola, saj so te predstave o spolnosti v menopavzi velikokrat povezane prav z našimi pričakovanji in izkušnjami s spolnostjo. Veliko žensk, ki v tem obdobju iščejo nove ‘alternativne’ vire energije, v resnici opaža zmanjšanje potrebe po spolnosti. V neki raziskavi je 86 odstotkov žensk poročalo o vsaj nekaterih oblikah spolne disfunkcije, največkrat v obliki izgubljanja spolnega poželenja, ki se povezuje s pomanjkljivo ovlažitvijo nožnice, bolečim občevanjem, bolečimi krči vaginalnih mišic, izgubo občutljivosti klitorisa ali na splošno z izgubo občutljivosti za kakršenkoli dotik.

Ker pa je spolnost bolj zapletena, kot le omenjeni zunanji dejavniki in vplivi, in seveda ni povezana samo s fizičnim zdravjem jajčnikov in hormonskim ravnovesjem, temveč se moramo pozornost nameniti tudi stanju kardiovaskularnega sistema, možganov, hrbtenice in perifernega živčevja. Na spolno funkcijo lahko vplivajo tudi psihološki, družbenokulturni in biološki vplivi.


Tudi splošno zdravstveno stanje in uporaba določenih zdravil lahko vpliva na spolno funkcijo. Ženske, ki trpijo za ginekološkimi problemi, visokim krvnim tlakom, diabetesom, kroničnimi bolečinami, alkoholizmom, uporabo drog, so kadilke, ščitničnimi problemi, depresijo, in tiste, ki uporabljajo zdravila za hipertenzijo, želodčne razjede, pomirjevala, glukokortikosteroide, antihistaminike ali antidepresivna zdravila, so lahko še dodatno podvržene nekaterim spolnim disfunkcijam.

Kaj je normalno?

Veliko spodaj naštetih sprememb v spolnosti srednjih let je lahko povezanih z normalnim prehodom:

 • povečano spolno poželenje,
 • zmanjšanje spolne aktivnosti,
 • sprememba spolne usmerjenosti,
 • zmanjšana vaginalna vlažnost in izguba njene elastičnosti,
 • bolečina ali pekoč občutek med spolnim občevanjem,
 • zmanjšana občutljivost klitorisa
 • povečana občutljivost klitorisa,
 • zmanjšana odzivnost,
 • redkejši orgazmi, manjša intenziteta.

Kako ohraniti svoj libido po menopavzi:

 • Osvežite svoja čustvena razmerja. Redna komunikacija s partnerjem pomeni ključ za ohranitev zdravega spolnega razmerja. Vzemite si čas zase in za partnerja.
 • Nadzorujte nivo hormonov. Androgeni hormoni so tisti, ki se povezujejo z libidom; kakorkoli, tudi zmanjševanje koncentracije estradiola lahko prizadene sposobnost ženske, da doseže spolno vzburjenje.
 • Poskušajte z uporabo progesterona, ki včasih odpravi vse težave z libidom. Kot spodbujevalec estrogena in testosterona je progesteron pomemben za uravnoteženje drugih hormonov, ki pripomorejo k optimalnemu spolnemu poželenju. Normalne koncentracije progesterona hkrati uravnavajo razpoloženje in skrbijo za nemoteno delovanje ščitnice.
 • Uporabljajte lubrikante. Normalno spolno občevanje samo po sebi sproža zadostno vlaženje nožnice.

VEČ VSEBIN: