San Francisco, največje ameriško mesto, ki je prepovedalo prodajo krzna

Zadeve se obračajo na bolje, upajo borci za pravice živali. Potem ko se vse več modnih oblikovalcev odloča, da v svojih kolekcijah ne bodo več uporabljali  krzna, je šel San Francisco še korak dlje. Nadzorni odbor je namreč sprejel zakon, po katerem v tem mestu krzna ne bodo smeli več prodajati. Tako postal največje ameriško mesto, v katerem bo prepovedana prodaja krzna. Prepoved bo stopila v veljavo 1. januarja prihodnje leto, prodajalci pa bodo imeli možnost zaloge prodati do januarja 2020. Prepoved velja za oblačila in dodatke, ki vsebujejo krzno. San Francisco je že tretje mesto v Kaliforniji, v katerem so sprejeli ta zakon. Pred njim sta to storila že Berkeley in Zahodni Hollywood. Predstavniki organizacije Humane Society, ki se bori za pravice živali, je prepoved označila za zgodovinsko zmago za živali, ki jih na okruten način pobijajo za krzno.


Stop prodaji krzna

Trgovci San Francisca pa so seveda vse prej kot zadovoljni. Benjamin Lin, eden od njih, je novinarjem dejal, da bo verjetno krzno začel prodajati izven mesta. »Zakonu ne morem oporekati. V nobenem primeru ne morem zmagati. Nimam ne energije ne denarja,« je potarnal.

Prav pred kratkim je tudi Donatella Versace oznanila, da njena modna hiša ne bo več uporabljala krzna v svojih kolekcijah, čeprav je bilo to nekoč eden od zaščitnih znakov luksuzne znamke, ki sta jo začela z bratom Giannijem, o katerem, predvsem o njegovem umoru in njegovem morilcu, trenutno lahko gledamo nadaljevanko Umor Giannija Versaceja: ameriška zločinska zgodba. Donatella je povedala, da se ji preprosto ne zdi več prav, da bi uporabljala pravo živalsko krzno: »Nočem pobijati živali v imenu mode,« je poudarila.

Hiša Versace je v svetu mode od leta 1978 in je od vsega začetka uporabljala krzno. Prisotno je bilo tudi v zadnji kolekciji jesen/zima 2018, ki so jo predstavili na milanskem tednu mode.


Modni oblikovalci, ki so se prav tako odločili, da krzna ne bodo več uporabljali, so še Ralph Lauren, Gucci, Calvin Klein, Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Gucci in Michael Kors. Določeni modni oblikovalci, kot je seveda Stella McCartney, pa v svojih kolekcijah nikoli niso uporabljali materialov iz živali. Veliko evropskih držav je v procesu sprejemanja zakonodaje, ki bo prepovedala gojenje živali za krzno.

Zaradi krzna in v imenu modne industrije na grozljiv način na leto umre več kot 50 milijonov živali. Pobijajo jih s pomočjo plina, elektrike in tako, da jim zlomijo vrat. Ujamejo jih z najbolj barbarskimi pastmi, če jih lovijo v naravi, veliko pa je tudi farm, kjer živali gojijo posebej zaradi krzna. Krzno, ki se uporablja za oblačila in obrobe, ni nikoli stranski produkt mesne industrije, kot bi nekateri radi prepričali javnost. Celo zajčje krzno ne, ki se ga v povezavi s tem največkrat izpostavlja.

Čeprav je imelo zgodovinsko gledano trgovanje s krznom določeno vlogo na primer pri razvoju zgodnjega gospodarstva Severne Amerike, tradicija nikoli ne upravičuje zlorabe. Veliko je kulturnih navad, ki so bile včasih sprejemljive, na katere pa zdaj ozaveščeni ljudje gledajo kot na grozljive relikvije bolj okrutnih časov.

Industrija krzna ogroža okolje in divje živali, prispeva k višjim stroškom energije, onesnaževanju in iztreblja divje živali, med katerimi so mnoge že ogrožene. Pri tem ne gre samo za živali, ki jih uporabljajo za izdelavo krznenih izdelkov, ampak tudi za divje živali, ki se po nesreči ujamejo v pasti in umrejo.


VEČ VSEBIN: