Samozavest: 5 enostavnih nasvetov za okrepitev samozavesti

Samozavest ni nekaj, kar enostavno imate oziroma česar nimate, ampak je nekaj, v kar mora večina ljudi vložiti kar nekaj časa in truda. Sprememba določenih vzorcev razmišljanja nikakor ni enostavna in se ne zgodi čez noč, a kljub temu obstajajo načini, da že danes začnete z majhnimi koraki, s katerimi boste prej ali slej prispeli do želenega cilja. Za začetek je dobro, da se znebite občutka, da so za vašo slabo samopodobo in pomanjkanje samozavesti krivi drugi ljudje.


Samozavest

Neizogibno je, da na svoji življenjski poti naletite na ljudi, ki bodo poskušali na različne načine omajati vašo samozavest, včasih tudi povsem nehote. Bistveno je torej to, da postanete sami dovolj močni in se znate soočiti z določenimi opazkami. Resnična samozavest se namreč ne kaže v trenutkih, ko vas vsi podpirajo, ampak predvsem takrat, ko se morate spopasti z neprijetnimi situacijami. Verjetno pa se zdaj sprašujete, kako to doseči … Upamo, da boste z upoštevanjem spodnjih nasvetov okrepili občutek zaupanja vase in v svoje sposobnosti, kar se bo zagotovo odrazilo tudi navzven.

Samozavest: Zavedajte se svoje edinstvenosti

Čeprav se vam trenutno morda zdi, na vas ni ničesar posebnega in da se zlahka izgubite v sivem povprečju, poskušajte na to pogledati povsem racionalno. Dejstvo je, da na svetu ni niti enega človeka, ki bi bil enak, kot ste vi. Kombinacija vaših lastnosti, razmišljanja in navsezadnje tudi fizične podobe je povsem unikatna ter neponovljiva. Podobno velja tudi za vaše izkušnje in talente. Namesto stalnega primerjanja z drugimi, ki hitro pripelje do ljubosumja in občutka zamujenih priložnosti, se raje osredotočite nase in na tisto, kar lahko ponudite svetu oziroma ljudem okoli sebe.

Vztrajajte, če naletite na oviro

Mnogi ljudje se ob prvih znakih težav odpovejo želji po doseganju cilja, ki so si ga zadali. Ob misli na pretekle neuspehe se tako krepi strah pred novimi poskusi, posledično pa se njihova samozavest zmanjšuje. Če imate tudi sami navado, da se hitro ustrašite ovir, ki se pojavijo na vaši poti, poskušajte naslednjič, ko se znajdete v takšni situaciji, enostavno vztrajati. Ovire si predstavljajte kot izzive oziroma priložnosti, da okrepite svojo samozavest.


Ne bojte se neprijetnih občutkov oziroma čustev

Življenje niso samo vzponi, ampak so njegov neizogibni del tudi padci. Tako je pomembno, da se ne ustrašite, če vas preplavijo negativni občutki. Dovolite si čutiti tudi žalost, jezo, praznino in obup. Ob tem se lahko spomnite tudi na to, da so pravzaprav tudi največje umetnine pogosto vzniknile iz podobnih čustvenih stanj. Obenem pa se opomnite, da je vse minljivo, s tem pa tudi tovrstna čustva. Ko prestanemo težke preizkušnje, se naša samozavest močno okrepi, saj vemo, da smo se uspeli pobrati po hudem padcu.

Postavite si cilje

Nizka samozavest je pogosto povezana z občutkom, da nismo ničesar dosegli, predvsem pa s tem, da nimamo pravih ciljev v življenju. Morda so bile vaše želje v preteklosti podrejene tistemu, kar se je od vas pričakovali, zato tudi rezultati niso bili najboljši. Nesmiselno je, da se poskušate za vsako ceno uveljaviti na področjih, ki so pomembna po mnenju večine. Raje odkrijte stvari, ki izpopolnjujejo vas, in poskušajte postati dobri v tem. Že sama pot do doseganja ciljev, ki vam resnično nekaj pomenijo, vas bo napolnila z zadovoljstvom in ponosom ter okrepila vašo samozavest.

Ločujte med seboj in stvarmi, ki se vam dogajajo

Poskušajte ozavestiti, da niste zgolj seštevek stvari, ki se vam dogajajo, oziroma dogodkov, ki so se zgodili v preteklosti. Vaša osebnost je precej bolj kompleksna od zunanjih dogodkov. Podobno velja tudi za mnenja drugih ljudi. Pogosto se namreč zgodi, da se poistovetimo z mnenji, ki jih imajo o nas drugi, ali celo s tem, za kar si predstavljamo, da o nas mislijo drugi. Zavedajte se, da je to, kdo ste bili, kdo ste in kdo boste, v vaših rokah, odvisno od tega, kako dojemate sebe. Vaše mnenje naj bo tako tisto, ki šteje največ. To bo imelo skoraj čudežni vpliv na vašo samozavest!

VEČ VSEBIN: