Samolist – biser med sobnimi rastlinami

Vedno pogosteje se dogaja, da je zrak v prostorih tudi do stokrat bolj onesnažen od zunanjega. Neustrezna kakovost zraka pa lahko močno vpliva na naše počutje. Kaj vse ga onesnažuje, smo zapisali v članku Toksične kemikalije v notranjem zraku. Boljšo kakovost zraka, tako doma kot na delovnem mestu, lahko dosežemo s pomočjo sobnih rastlin. Rastline proizvajajo kisik, ki omogoča življenje in pri tem porabljajo ogljikov dioksid, s transpiracijo dodajajo dragoceno vlago, zmanjšujejo količino prahu in mikrobov v zraku ter absorbirajo hlapljive organske spojine (Zelenje v delovnem okolju). Sobnih rastlin, ki zelo intenzivno čistijo zrak, je kar nekaj in ena izmed njih je tudi samolist.


Samolist
Cvet samolista je sestavljen iz belega ovršnega lista – spatule, ki obdaja rahlo dehteče, klasasto betičasto socvetje kremaste barve.

Samolist ali spatifil je rastlina, ki si v današnjem času prav gotovo zasluži več pozornosti. Iz zraka  odstranjuje škodljive snovi kot so aceton, trikloretilen, benzen in formaldehid ter nevtralizira elektrosmog. Vlaži suh zrak v prostorih, je enostaven za nego ter odporen na škodljivce in bolezni. V tropskih gozdovih Srednje in Južne Amerike ter jugovzhodne Azije uspeva okoli 40 različnih vrst rodu Spathiphyllum. Kot sobna rastlina je najpomembnejša in tudi najbolj pogosta vrsta S. wallisii z več sortami.

Samolist
: Samolist na nočni omarici bo poskrbel za čistejši zrak v spalnici.

Samolist ima značilno šopasto rast. Skozi vse leto razvija bleščeče zeleni liste, ki so v mladosti svetlo zeleni, kasneje pa potemnijo. Oblika listov je suličasta in nedeljena. Večji del leta nas razveseljuje z elegantnimi belimi socvetji. Cvet je sestavljen iz belega ovršnega lista – spatule, ki obdaja rahlo dehteče, klasasto betičasto socvetje kremaste barve. Beli ovršni listi se obdržijo nekaj tednov. Preden ovenijo, se obarvajo zelenkasto.

Samolistu namenimo svetel prostor. Sicer bo zadovoljen tudi v bolj temnih kotičkih, vendar tam ne bo cvetel. Rastlino zavarujemo pred neposrednim soncem, da preprečimo ožig listov. Glede temperatur ni zahteven. Rasel bo v vsakem prostoru, kjer je najmanj 13˚C. Prst mora biti vedno vlažna, le pozimi pustimo, da se tu in tam med zalivanji malo posuši. Če se zgodi, da ga pozabimo zaliti, bo povesil liste. Takrat ga obilno zalijmo in čez kako uro bodo listi spet pokončni, samolist pa tak, kot da se ni nič zgodilo. Vedno zalivamo s postano vodo sobne temperature. Zelo mu bo godilo rošenje listov, še posebej pozimi, ko je zrak vroč in suh zaradi centralnega ogrevanja, čeprav glede tega ni tako muhast kot večina sobnih rastlin. Če ga enkrat na mesec oprhamo, na najenostavnejši način očistimo prah z listov. Gnojimo od marca do oktobra, enkrat na teden z ekološkimi tekočimi gnojili.


Samolist
Samolist je lepa in nezahtevna sobna rastlina.

Samolist raste zelo hitro, zato ga je dobro presaditi v večji lonček vsako pomlad. Ob presajanju rastlino enostavno razdelimo tako, da jo pri koreninah raztrgamo in tako dobimo več manjših rastlin, ki jih posadimo v nove lončke.

Doma vzgojena rastlina, v lepem okrasnem lončku, ki polepša prostor in poskrbi za čistejši zrak, je lahko čudovito darilo.

VEČ VSEBIN: