S prho nad stres

Imate vsega dovolj, ste pod stresom in vas tarejo negativna čustva? Dovolj je, da se odpravite v kopalnico in – skočite pod prho.


S hitrim skokom pod tuš ne boste poskrbeli samo za higieno, temveč tudi za boljše počutje, ko ste pod stresom, vas prežemajo občutki krivde ali čutite bolečine v mišicah, meni ameriška osteopatinja Vicky Vlachonis. Kot razlaga, je prhanje ritual, pri katerem smo (vsaj po navadi) sami – zato je to idealen čas, ko se lahko soočimo z lastnimi dvomi in težavami.

tuširanje

Tuširanje spira dvome in občutke krivde

Študija Univerze v Michiganu je pokazala, da tuširanje pomaga pri tem, da se lažje znebimo občutkov krivde in nesigurnosti. Po ugotovitvah študije umivanje namreč podzavestno povezujemo z očiščenjem in osvoboditvijo. Dr. Vlachonis svetuje, da se med prhanjem osredotočite na izvor svoje težave, recimo jeze ali bolečine. Skoncentrirajte se na izvor teh čustev – kje v telesu jih čutite? V levi rami? V vratu? Pustite topli vodi, da se steče na to točko in opazujte, kako vam pri tem sprošča mišice. Tako kot se bodo stresa in napetosti znebile mišice, se ju bo tudi vaš um. Pri tem vizualizirajte, kako voda spira vsa negativna čustva, navlako in umazanijo, svetuje osteopatinja.

Pomaga že umivanje rok

Seveda ne moremo vedno skočiti pod prho, še posebej, ko smo na delu. Študija michiganske univerze je pokazala, da nas lahko na enak način kot prha sprosti že umivanje rok. Zaprite oči in spirajte roke ter se pri tem skušajte povezati s svojim telesom. Predstavljajte si, da z umivanjem rok spirate napetost in ustvarjate podlago za nov začetek, s čimer boste vase privabili novo, pozitivno energijo, pravi osteopatinja.


Koristi toplo-hladne prhe

Zelo koristno je tudi izmenjevanje tople in hladne prhe. Jutranje toplo-hladno tuširanje v trajanju 3 minut bo zbudilo naš sistem, pravi strokovnjakinja. Začnite s toplo in zaključite s hladno vodo, z vsako pa se prhajte 30 sekund. Ta vrsta prhe povzroča širjenje in oženje žil, kar spodbudi cirkulacijo in sprošča noradrenalin, naravni antidepresiv. Na tak način se lahko že zjutraj znebite stresnih hormonov in dan začnete sveži in sproščeni.

VEČ VSEBIN: