S hrano do notranjega ravnovesja in harmonije

Po starodavni indijski modrosti ima vsak posameznik v sebi izraženo kombinacijo elementov. Gre za osnovne konstitucije ali doše – od tega so nekatere izražene bolj, druge manj. Doše vplivajo na naš značaj in konstitucijo, po ajurvedi pa lahko njihovo ravnovesje nadzorujemo s hrano.


Kitajske začimbe

Podobno velja v tradicionalni kitajski medicini, ki zagovarja stališče, da karakter posameznika določajo elementi, ki prevladujejo v njem. Če potegnemo črto, imata obe tradicionalni vedi skupne imenovalce.

Jezljivi in strastni

Konstitucija in karakter ljudi, ki hitro »eksplodirajo«, se radi jezijo, so razdražljivi in strastni, se po ajurvedi uvrščata v došo pita. Zanje velja, da ne bi smeli uživati začimb, kot so poper, čili in prepražena črna gorčica ter slanih in kislih jedi, ki naj bi še povišale njihov krvni tlak. V tradicionalnem zdravilstvu se za ta karakterni tip priporoča uživanje začimb, ki naj bi imele hladilni učinek (kljub pikantnemu okusu) – npr. koriander, kumin in črna kumina.

Počasni in zaspani

Tisti, ki so po naravi bolj zaspani, mirni in počasni, imajo po indijski tradiciji konstitucijo doše kapha. Imajo leno presnovo in so nagnjeni k debelosti. Najbolj jim koristijo okusi, ki dajejo toploto in spodbujajo presnovo. To so grenki in pekoči okusi, ki segrevajo organizem, pospešujejo krvni obtok, kroženje energije in izločanje strupov iz telesa. Ti ljudje se morajo izogibati sladkemu, ki upočasnjuje presnovo.


Prosojni in zračni

Za suhe, zračne in prosojne ljudi je značilna konstitucija doše vata. Ker imajo v telesu preveč suhega in hladnega elementa, potrebujejo hrano, ki jih bo hkrati vlažila in grela. Začimbe jih bodo sicer ogrele, a hkrati tudi sušile, zato morajo ob njih uživati hrano, ki hidrira in ustvarja sluz – npr. laneno seme, oves, slezove korenine ipd.

Konstitucije pita, kapha in vata so spremenljive. V večini ljudi ne obstaja en sam tip, ampak mešanica več tipov, ki so med seboj v spreminjajočem se razmerju. To je odvisno tudi od letnega časa, staranja ipd. Spremljajte svoje razpoloženje – ko začutite, da je v vas začela prevladovati določena doša (npr. postali ste razdražljivi, melanholični, živahni, napeti, navihani, zaspani …), lahko to stanje uravnovesite z energijo hrane, ki vašemu telesu v tistem trenutku najbolj ustreza. Prav tako lahko s hrano vplivate tudi na druge, ko opazite, da je pri njih začel prevladovati določen element.

*****************