Ricinusovo olje je izvrstno za vašo lepoto in zdravje

Ricinusovo olje, v nestrokovnih krogih pogosto imenovano tudi ricinovo olje, spada med najkakovostnejša olja. Pridobivajo ga iz semen rastline, imenovane ricinus (latinsko Ricinus communis), ki uspeva predvsem v tropskem podnebju, drugod pa se pogosto pojavlja kot okrasna vrtna rastlina. Ricinovo olje ima svojo dolgo tradicijo v zdravilstvu, obenem pa je to tudi eno najbolj pogosto uporabljenih olj v kozmetičnih pripravkih. Z njim si lahko pomagate pri številnih zdravstvenih težavah, zelo uporabno pa je tudi kot lepotni pripomoček, zato bi morala steklenička ricinovega olja najti svoje mesto v vsakem gospodinjstvu.


Ricinusovo olje

Ricinusovo olje je naravno odvajalo

Ena izmed najbolj znanih možnosti uporabe ricinovega olja je povezana s težavami z zaprtjem. Ricinovo olje se namreč pogosto uporablja kot odvajalo, a pri odmerjanju morate biti previdni. Obstajajo sicer določeni zadržki glede tovrstne uporabe, češ da ricinovo olje ni varno odvajalno sredstvo. To naj bi bil zgolj mit, ki ga je najverjetneje razširila farmacevtska industrija. Drži sicer, da vsebujejo semena ricinusa strupeno snov, ki pa se med proizvodnjo olja praktično povsem uniči. V odvajalne namene se tako pri odraslih priporočate žlica ali dve olja, ki ju lahko za lažje zaužitje zmešate tudi s pomarančnim sokom. Odvajalni učinek običajno nastopi v 2 do 5 urah po zaužitju ricinusovega olja.

Zdravljenje glivičnih okužb

Ricinusovo olje je znano tudi po svojem protiglivičnem delovanju, kar je posledica undecilenske kisline, ki nastaja pri razgradnji ricinolne maščobne kisline. Tako je mogoče olje uporabiti za zdravljenje različnih glivičnih okužb, denimo lišajev ali atletskega stopala. Protiglivična sredstva pogosto povzročajo nezaželene stranske učinke, ki pa se jim boste z uporabo ricinusovega olja izognili. Pred nanosom olje segrejte in nato pustite, da se ohladi. Pred spanjem nanesite na prizadeto območje in pustite delovati čez noč. Postopek ponavljajte en teden in opazili boste občutno izboljšanje stanja.

Pospeševanje rasti las in poudarjanje njihove naravne barve

Toplo ricinusovo olje spodbuja cirkulacijo, zato je kot nalašč za pospeševanje rasti las. Olje tudi v tem primeru segrejte. Ko se ohladi na primerno temperaturo, ga vtrite v lasišče. S prsti nekaj minut nežno masirajte lasišče. Olje naj ostane na lasišču čim dlje, po možnosti čez noč, nato pa si lase umijte. Po približno dveh tednih uporabe boste opazili pozitivne učinke na vaših laseh. Ricinusovo olje lahko uporabite tudi pri redkih obrveh, z njim pa si pogosto pomagajo tudi ljudje, ki jih je prizadela alopecija, avtoimunska bolezen, ki povzroči izpadanje las in dlak po vsem telesu.


Z uporabo ricinusovega olja pa lahko med drugim dosežete tudi, da bo naravna barva vaših las lepša, bolj izrazita in sijoča. Olje namreč ohranja vlažnost vaših las in jih tako naredi na videz gostejše in močnejše. Po pranju si lase rahlo osušite z brisačo in nato vanje s prsti vtrite toplo ricinusovo olje. Izogibajte se lasišču, da ne pride do prekomernega maščenja.

Naravna maskara

Za izdelavo maskar se pogosto uporablja prav ricinusovo olje. Namesto kupljenih maskar lahko tako uporabite kar omenjeno olje, ki mu dodate aktivno oglje ali pa kakav v prahu, če želite doseči rjav odtenek. Potrebovali boste še žlico voska, ki ga najprej stalite, nato pa mu primešajete 2 žlici ricinusovega olja. Na koncu dodajte še oglje ali kakav, dokler ne dobite želenega odtenka. Maskaro prelijte v primerno embalažo in nanesite na trepalnice s pomočjo krtačke. Za gostejše trepalnice lahko uporabite tudi le ricinusovo olje, in sicer vsak večer pred spanjem. To ponavljajte dlje časa.

Vlaženje suhe kože

Ricinusovo olje je ena izmed najbolj viskoznih snovi, zato je kot nalašč za nego suhe, razdražene kože. Olje bo prodrlo globoko v kožna tkiva, maščobne kisline pa bodo poskrbele za izdatno hranilno in vlažilno delovanje. Tudi mnoge kreme, ki jih dandanes najdemo na tržišču, vsebujejo ricinusovo olje. Pri količini ne pretiravajte, saj je olje zelo lepljivo in gosto, čeprav se kasneje precej hitro vpije. Za lažji nanos ga lahko zmešate tudi s kokosovim oljem.

*****************