Revija Naja, maj 2018

V majski številki revije Naja je na voljo resnično pester nabor tem. Naša nova kolumnistka Saša Einsiedler nas spodbuja, da najprej sami postanemo tisto, kar si želimo od drugega. Pevka Mia Žnidarič je v intervjuju spregovorila o svojih ljubeznih, glasbi, živalih in seveda možu Stevu. Ker prihajamo v čas, ko se mnogi soočajo z odvečnimi s kilogrami, smo se razpisali o dieti, ki obljublja, da nam resnično ne bo potrebno stradati – in kaj je boljšega kot to?!


revija Naja - maj 2018

Preberete lahko tudi vse o izgorelosti, o kateri se govori vse več, pa tudi o atlasovem sindromu, ko se nam zdi, da težo sveta nosimo na svojih ramenih. Starši bodo z zanimanjem prebrali, kako oziroma v katerih obdobjih otroke seznaniti z določenimi vidiki denarja, pa tudi o tem, da laserska akupunktura lahko pomaga dojenčkom (in vsem ostalim).

Na kratko o vsebini nove številke revije Naja:

  • Izgorelost: kakšni so znaki in kako si pomagamo.
  • Mia Žnidarič: o ljubezni do glasbe in živali.
  • Majske poroke: česa ne jemo in kako manj zapravimo.
  • S pravim jedilnikom do lepše kože in manj celulita
  • Saša Einsiedler svetuje: postani tisto, kar si želiš od drugega, najprej ti sam.
  • Odgovorite si na vprašanje: Zakaj vztrajam pri prekomerni teži?
  • Dieta brez lakote in odrekanja ogljikovim hidratom.
  • Joga: sekvenca za prebujanje energije
  • Kaj morajo otroci vedeti o denarju?
  • Atlasov sindrom: ko nosimo težo sveta na svojih ramenih.

Atlasov sindrom: Nosite težo sveta na svojih ramenih?

Atlasov sindrom razvijemo, ker na neki točki svojega življenja sklenemo, da nismo pomembni. Verjamemo, da nismo vredni. Morda smo do tega sklepa prišli v otroštvu. Morda so podobno o sebi mislili tudi naši starši. Lahko da so bili tudi naši starši prepričani, da je treba samega sebe žrtvovati, zato da pomagamo drugim. Slovenska kultura nas pogosto uči, da je prav, da najprej poskrbimo za druge. Tudi naša klasična literatura pogosto odraža to, kako visoko cenimo predvsem požrtvovalnost, skromnost, pridnost in ustrežljivost …


Mia Žnidarič: Glas je duša skladbe

Za glasbenike bi človek mislil, da so nočne ptice. Mia Žnidarič, ki je februarja izdala nov album z naslovom Z dotikom, ne sodi mednje. Je jutranji človek. Na intervju je vseeno prišla tešča, ker, je pojasnila, je morala najprej poskrbeti za svojo psičko Žužo. Zato si je v lokalu naročila opečenec, ki pa ga je pojedla bore malo. Ptički, ki so letali tam naokoli, so hitro zaznali, da tam sedi dobra in usmiljena duša, saj jim je zmetala vsaj pol svojega zajtrka. »Samo naj mi kdo reče, da tega ne smem, se znam prav skregati z njim. Nisem več tako mila, prijazna in ustrežljiva punčka, kot sem bila, nisem več tiho,« pravi in poudari, da ima sicer še vedno rada ljudi: »Skrbi me za ljudi in za živali.« Celoten intervju preberite v tiskani izdaji revije Naja.

Dieta brez lakote in odrekanja ogljikovim hidratom

Zagotovo vam je že kdo svetoval, da morate čim bolj omejiti vnos ogljikovih hidratov, če želite shujšati. Je edina pot do izgube odvečnih kilogramov in vzdrževanja želene teže zares to, da praktično nikoli več ne okusite krompirja, riža in podobnih živil? John A. McDougall, zdravnik z dolgoletnimi izkušnjami, vodja terapevtskega programa oziroma delavnic za zdravo življenje in uspešno hujšanje ter avtor številnih knjižnih uspešnic, se s tem nikakor ne bi strinjal. Na lastne oči se je prepričal, kako je mnogim ljudem pri izgubi odvečnih kilogramov pomagal povsem drugačen pristop, in sicer jedilnik, katerega osnova so prav ogljikovi hidrati oziroma natančneje, škrobna živila –  torej živila, ki vsebujejo sestavljene ogljikove hidrate.

Izgorelost: Tableta ni dovolj, treba je odpraviti blokade in ovire, ki preprečujejo, da bi živeli zadovoljno in skladno s svojo dušo in srcem.

Ko se soočimo z izgorelostjo, je ključnega pomena, kakšen odnos imamo do sebe in kakšnega gojimo do drugih ljudi. Izgorelost je pogojena z osebnimi značilnostmi posameznika. Ljudje, ki morajo na vsak način ustreči, ugajati, so odvisni od zunanjih potrditev, ki ne zmorejo reči ne zaradi pretiranega občutka krivde, sramu in posledično manjvrednosti. Pri takih ljudeh pogosteje prihaja do izgorelosti. V osnovi so izgorelosti tudi bolj podvrženi ljudje, ki v sebi niso trdni, niso dovolj varno navezani in ki zato težko vzdržujejo stik s sabo in drugimi. Torej, tem ljudem manjka temeljnega zaupanja vase in v svet ‒ da je tako, kot je, v redu.

Kaj vedo otroci o denarju?

Eno od znanj, ki ga srednješolci najbolj pogrešajo že ves čas vzgoje in šolanja, je  znanje o finančni pismenosti in ravnanju z denarjem. Denarja ne vidijo kot nujno zlo, temveč kot sredstvo za dosego želenega. Toda o ravnanju z denarjem ne vedo veliko, zato se na tem področju počutijo negotove. Pomembno je zavedanje, da se finančna vzgoja otroka lahko začne že pri njegovem tretjem letu starosti, pa vse do njegove samostojnosti.  Ker je denar (v takšni in drugačni obliki) del našega vsakdana in hkrati pomemben odločevalec o kakovosti našega življenja, si v novi številki revije Naja preberite, kako lahko otroka pripravimo na sodobni kapitalizem in ravnanje z denarjem, na katerem temelji današnja družba.


Več si preberite v tiskani reviji NAJA. Želimo vam obilico koristnega in zanimivega branja v novi reviji NAJA, ki jo najdete na vseh prodajnih mestih časopisov in revij.

VEČ VSEBIN: