Regeneracija žil po kajenju

Kdor je prenehal s kajenjem ve, da se je kmalu zatem izboljšalo njegovo počutje, poskočila pa je tudi raven njegove energije. Kljub temu pa telo potrebuje čas, da se dokončno regenerira oziroma odpravi škodo, ki jo je povzročilo kajenje. Preberite, kako pospešiti obnovo in okrevanje telesa po tem, ko ste opustili to nezdravo razvado.


Regeneracija žil po kajenju

Ameriški raziskovalci so ugotovili, da gama-tokoferol, ki je ena od molekul vitamina E, pomembno vpliva na regeneracijo žil pri bivših kadilcih. V raziskavi, ki so jo opravili, je 30 kadilcev, ki so vsak dan pokadili najmanj deset cigaret in s kajenjem prenehali za en teden, uživalo dodatek gama-tokoferola. Slednji se nahaja predvsem v oljih, ki vsebujejo nenasičene maščobne kisline, kot so repično olje, sojino in druga rastlinska olja, pa tudi v oreščkih (indijski in ameriški oreščki, arašidi, pistacije).

Vitamin E in obnova žil

Delovanje žil se ocenjuje na podlagi tega, kako hitro se arterije širijo in raztezajo ob večji količini krvi. Ugotovljeno je, da se pri dolgoletnih kadilcih poslabša napetost žil oziroma njihovo raztezanje.

Raziskovalci so že po enem tednu od prenehanja kajenja sodelujočih v raziskavi ugotovili, da se je izboljšalo delovanje njihovih žil. Ob dodatku gama-tokoferola oziroma vitamina E pa so bili rezultati še boljši. Z vsakim odstotkom izboljšanega delovanja žil se tveganje za srčno-žilne bolezni v kasnejšem življenjskem obdobju zmanjša za kar 13 odstotkov, pa so ugotovile pretekle raziskave.


Dodatek gama-tokoferola je torej izboljšal delovanje žil pri bivših kadilcih, prispeval pa je tudi k znižanju koncentracije dveh beljakovin v krvi, ki sta povezani z vnetjem. Raziskovalci si delovanje gama-tokoferola razlagajo tako, da z zmanjševanjem vnetja prispeva k izboljšanemu delovanju žil.

Kdaj telo doseže raven nekadilca?

Tudi, če so rezultati uporabe vitamina E oziroma gama-tokoferola pri nekdanjih kadilcih še tako spodbudni, ne obstaja metoda, ki bi telo »čez noč« povrnila v stanje pred začetkom kajenja. Tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni se začne zniževati kmalu po opustitvi kajenja, vendar doseže raven nekadilca šele po nekaj letih. Dlje kot kadite, dalj časa bo telo potrebovalo za okrevanje. Res pa je, da ga boste z uživanjem snovi, ki podpirajo zdravje žil, nekoliko pospešili.

VEČ VSEBIN: