Redno umivajte roke!

Ste vedeli, da se v samo pol ure lahko dotaknemo tudi do 300 različnih površin, na katerih se lahko nahajajo nevarni mikroorganizmi? Zaradi umazanih rok lahko pride do okužb prebavil ali dihal, zato je roke treba redno umivati.


Danes obeležujemo svetovni dan higiene rok. Ob tej priložnosti so v Dezinfekcijskem društvu Slovenije poudarili pomen rednega in pravilnega umivanja rok. S čistimi rokami imamo skoraj polovico manj možnosti za okužbe prebavil in skoraj tretjino manj za okužbe dihal.

umivanje rok

Kdaj umivati roke?

Roke je priporočljivo umivati predvsem pred jedjo, po uporabi stranišča ali po menjavi plenic, po tem, ko se vrnemo domov iz službe, nakupovanja ali drugih opravkov, po dotikanju živil, pred pripravo hrane, po rokovanju in pred vstavljanjem kontaktnih leč. Poleg vidne umazanije bomo tako odstranili tudi bakterije in viruse. Slednje lahko z rokami vnesemo na sluznico, recimo tisto v očeh, ustih in nosu ali skozi ranjeno kožo. Zaradi tega lahko zbolimo za gripo, prehladom in nalezljivimi črevesnimi boleznimi. Na tak način se lahko okužimo tudi s kakšno drugo prenosljivo (in celo smrtonosno) boleznijo.

Kako pravilno umivati roke?

Za to nujno potrebujemo milo in toplo, tekočo vodo. Pri drgnjenju rok z milom se razgradita maščoba in umazanija, ki vsebujeta tudi največ mikrobov. Umivanje z milom in vodo naj traja vsaj 20 sekund, svetujejo strokovnjaki. Roke nato obrišite s primerno papirnato brisačo. Če rok ne morete umiti, uporabite dezinfekcijsko sredstvo. Vsebuje naj vsaj 60 odstotkov alkohola. Umivanje s takim sredstvom naj traja vsaj 15 sekund oziroma toliko, dokler se na rokah ne posuši. Dezinfekcija rok učinkovito zmanjša možnost okužb, saj odstranjuje mikroorganizme in preprečuje njihovo širjenje.


Pomembna je tudi dezinfekcija površin

Strokovnjaki priporočajo tudi občasno dezinfekcijo površin doma in v službi – tistih, katerih se pogosto dotikamo. To so recimo: kljuke na vratih, ročaji omaric, hladilnika, pralnega ali pomivalnega stroja, stikal za luči in drugih naprav, ki jih pogosto uporabljamo (osebni računalniki, mobilni telefoni …). V službi enkat tedensko s pomočjo dezinfekcijskih robčkov obrišite svojo mizo oz. delovno površino, tipkovnico in telefon. Ti ukrepi so pomembni zlasti v času epidemij bolezni prebavil in dihal.

VEČ VSEBIN: