Redno obiskovanje zobozdravnika lahko izboljša zdravje srca

Tajvanski znanstveniki so ugotovili, da umivanje zob in odstranjevanje bakterij iz ustne votline zmanjšata vnetne procese v organizmu, ki so glavni dejavnik pri nastajanju bolezni srca in ožilja ter pešanja srčne mišice.


Zobozdravnik in zdravje srca

Slabo ustno higieno so vedno povezovali z mnogimi obolenji, vendar je raziskavam, ki so jo opravili tajvanski znanstveniki, pokazala, da ustna higiena v veliki meri vpliva na tveganje za bolezni srca in ožilja. Omenjena raziskava je namreč pokazala, da so ljudje, ki so redno obiskovali zobozdravnika za profesionalno čiščenje zob, imeli 24-odstotno verjetnost, da zbolijo za boleznimi srca in ožilja. Njihovo tveganje za miokardni infarkt se je zmanjšalo za 13 odstotkov v primerjavi z ljudmi, ki niso nikoli obiskali zobozdravnika.

V raziskavi je sodelovalo več kot 100.000 ljudi, ki v družinski anamnezi niso imeli bolezni srca in ožilja, niso bili debeli in niso kadili v zadnjih dvajsetih letih. Rezultati te raziskave so obetavni, saj so znanstveniki ugotovili, da je za zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni dovolj že enkrat letno profesionalno čiščenje zob pri zobozdravniku.

Seveda je ob tem izredno pomembno vsakodnevno umivanje zob, ker so ostanki hrane med zobmi odlično gojišče za bakterije, ki dokazano vplivajo na razvoj vnetja v organizmu, ki bistveno poveča tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, dodajajo znanstveniki. To pa je še en razlog več za redno in skrbno umivanje zob, ki ni samo vprašanje higiene – nezadostno umivanje zob ima lahko namreč tudi daljnosežne negativne posledice za zdravje.


VEČ VSEBIN: