Torbice iz naravnih in recikliranih materialov

Dejstvo je, da dandanes lahko skoraj vse naredimo ekološko, skoraj vse recikliramo in predvsem pri vseh stvareh, ki jih kupujemo, sami odločamo, iz kakšnih materialov bodo narejene. Seveda pri tem predvsem govorimo o potrošnem materialu, kakršna so konec koncev tudi naša oblačila. In ker je »vintage« seveda »in«, je »in« tudi varčevanje, preurejanje ali ustvarjanje doma.


Volnena torbica

Ko sem bila sama v najstniških letih, smo zelo, zelo veliko sami ustvarjali. Kvačkali, šivali, lepili, spenjali. Parali stare kavbojke, rezali stare jakne, zbirali ostanke krpic, ki jih je šivala babica, in potem iz tega naredili čisto svoje umetnije. Potem pa nas je povozil študij, zatem služba in odgovornosti, prišle so tudi cenejše masovne trgovine, v katerih si za tistih deset evrov pač kupil zadevo v dveh minutah. Ko ti je »crknila« v skoraj istem časovnem okviru, si se nekaj časa še pritoževal, potem pa se vdal in kmalu pač kupil novo. Zakaj le?

Pomagajte planetu

Zadnje čase opazujem sestrično, ki je po uspešnem šiviljskem tečaju ali dveh sposobna ustvariti prave mojstrovine. Takšne, ki odgovarjajo njenemu eklektičnemu slogu, takšne, kakršnih ne moreš kupiti nikjer, in takšne, ki bodo pomagale rešiti svet. Seveda ne čisto dobesedno, ampak malce dobesedno pa le. S tem, ko recikliramo materiale ali uporabljamo samo naravne, pripomoremo k zdravju našega planeta. Samo pomislite, koliko stvari je tako predelanih, namesto zavrženih, in uporabljenih, namesto nakopičenih na ogromnem smetišču. Si predstavljate?

Ker je na voljo veliko tečajev in podobnih srečanj, na katerih vas bodo naučili takšnih in drugačnih (ročnih) spretnosti, je mogoče še najbolje, da začnete pri tem. Naučite se kvačkati ali šivati in z malo sreče vas tega lahko nauči tudi kakšna teta, babica ali celo mama. Torbico si lahko za začetek skvačkate. Saj veste, tiste luštne torbice, ki jih po navadi kupujemo na stojnicah in so sicer majhne in z dolgo naramnico, a izredno praktične. Skvačkane zaplatice kar ročno sešijte skupaj in na tečaju vas bodo zagotovo naučili, kako prišiti še podlogo. Z malo iznajdljivosti pa boste to zagotovo ugotovili tudi sami.


Jeans torbica iz starih kavbojk

Ustvarjajte

Lahko se naučite tudi šivanja in razrežete stare kavbojke na enakomerne kvadrate, ki jih potem sešijete skupaj, popestrite s kakšnimi živahnimi nitmi in našitki in namesto zaponke uporabite kar gumb s hlač. Lahko se naučite spletati iz vejic ali jih celo izdelovati iz bambusa. Če želite reciklirati, se lahko poslužite vsakršnega materiala, ki ga najdete doma in ga lahko uporabite. Na srce vam polagamo samo, da izberite bolj trpežne materiale, ki naj bodo trši od navadne bombažne majice. Za naramnico oziroma pas torbice lahko uporabite tudi stare pasove, ki jih ne potrebujete več.

Za oblikovanje potrebujete tudi nekaj domišljije in izvirnosti, saj lahko uporabite čisto vse. Nekateri so našli celo način, da zaponko naredijo iz zamaška za pivo. Kako, vam pustimo, da vaša domišljija sama ugotovi. Mene je pred leti fascinirala torbica, ki jo je prijateljica prinesla iz Švice. Vsa je bila narejena iz nekdanjih »avtomobilskih« delov. Pas je bil varnostni pas, torbica pa narejena iz tkanine, ki je bila napeta čez sedež. Vse se da, če se le potrudimo, kajne? V Sloveniji imamo veliko oblikovalcev, ki dosti pozornosti namenjajo okolju in recikliranju, zato ni potrebno veliko, da najdete nekaj zase tudi na njihovih policah.

Smetumet

Ena izmed pri nas najbolj znanih tovrstnih ustvarjalnih ekip je kulturno ekološko društvo SMETUMET. Pravijo, da je društvo posledica kritičnega razmišljanja in prevpraševanja problematike odpadkov in odnosa družbe do okolja ter soljudi. Skozi spoj umetnosti, ekologije, oblikovanja in igranja problematiziramo posameznikov odnos do narave, potrošnje, odpadkov in sodobnega načina življenja. Aktivno, uspešno in vse bolj obširno delujejo že vse od leta 2007. Ne ustvarjajo le torbic in oblačil ter čevljev, pač pa tudi okraske za dom, zvezke, okvire, svetila, igrače in modne dodatke.

Torbica iz blaga

Ustvarite svojo torbico

 1. Izberite svoj material
  Torbice lahko delamo iz vseh materialov, vključno z izolirnim trakom. Svetujemo vam, da med kavbojkami in starimi oblačili najdete tudi kakšno staro moško obleko, ki je ne bo nihče več nosil. Naj bo kos dovolj velik za vašo torbo, kakršno želite ustvariti, ali pa se sprijaznite s tem, da boste kose šivali skupaj.
 2. Najdite vzorec
  Odločite se, kako želite, da je vaša torbica videti. Ne pozabite, da potrebujete sprednji in zadnji del, dve stranici in dno. Po želji vključite tudi pokrovni del torbe in pas. Ne pozabite, da lahko nanjo našijete in prilepite karkoli. Da, karkoli. To je le vaša torbica!
 3. Najdite zaponko
  Odločite se, kako boste zapenjali torbo. Lahko s pasom, lahko z zaponko, z gumbom, z zanko in kamenčkom, starim varnostnim pasom ipd.
 4. Razrežite material
  Marsikateri načrt lahko najdete na spletu ali pa ga narišete kar sami. Če to počnete prvič, ne bo odveč, da poskušate načrt »zložiti« kar na licu mesta in boste potem videli, če ste vključili vse stranice in vse, kar je pomembno za vašo torbico.
 5. Obrnite material in zašijte od znotraj
  Lahko ročno, lahko pa na šivalnem stroju. Držalo, pas ali kakšne kamenčke našijte ročno in na koncu, ko blago že obrnete na pravo stran.

 

VEČ VSEBIN: