Rdeče meso zamenjajte z lososom

Uživanje rdečega mesa in masti, ki vsebujeta nasičene maščobe, povečuje tveganje za prezgodnjo smrt. Nedavna in zelo obsežna ameriška študija je pokazala, da lahko nadomeščanje nasičenih maščob z nenasičenimi, ki jih najdemo v oljčnem olju ali lososu, pomembno izboljša zdravje.


Losos

Ameriška študija, objavljena v medicinski reviji JAMA Internal Medicine, je zajela več kot 120.000 ljudi in trajala več kot 30 let. Kot je povedal njen vodilni avtor Dong Wang, raziskovalec na fakulteti za javno zdravje harvardske univerze, je študija osvetlila pomembne koristne učinke nenasičenih maščob, še posebej, ko z njimi nadomestimo nasičene in trans maščobe.

Ena glavnih ugotovitev študije je, da so imeli tisti, ki so uživali več nasičenih in trans maščob, višjo stopnjo smrtnosti v primerjavi s tistimi, ki so z ogljikovimi hidrati zaužili enako količino kalorij.

Uživajte več oljčnega, repičnega, sojinega olja

Poleg tega so ugotovili, da nadomeščanje nasičenih maščob (npr. maščoba v rdečem mesu, maslo, mast) z nenasičenimi maščobami rastlinskega izvora (npr. repično, oljčno, sojino olje) znatno koristi zdravju in bi moralo zasedati ključno mesto v priporočilih dietetikov.


Vnovič so potrdili tudi, da imajo trans maščobe in proizvodi z delno hidrogeniziranimi olji, kot je npr. margarina, najslabši vpliv na zdravje.

Kaj pravi statistika?

Če povečamo uživanje trans maščob za samo 2 odstotka, se nam za 16 odstotkov poveča tveganje za prezgodnjo smrt, ugotavljajo raziskovalci. Možnost smrti pa se poveča za 8 odstotkov, če povečamo vnos nasičenih maščob za 5 odstotkov.

In kako na nas vpliva uživanje večjih količin nenasičenih maščob? Po ugotovitvah raziskovalcev zelo ugodno. V primerjavi z enako količino kalorij iz ogljikovih hidratov uživanje nenasičenih maščob namreč zmanjša smrtnost za 11 do 19 odstotkov. Med nenasičene maščobe sodijo tudi polinenasičene maščobe omega-3 in omega-6, ki so v sojinem, repičnem in ribjem olju. Redno uživanje tovrstnih zdravih maščob zmanjšuje tveganje smrti zaradi bolezni srca in ožilja, raka, bolezni dihal in nevrodegenerativnih bolezni.

VEČ VSEBIN: