Rdeča pesa – rastlina vitalnosti

Že Stari Grki so poznali zdravilne lastnosti rdeče pese, ki so jo častili in celo žrtvovali bogovom. Legenda pripoveduje, da je Afrodita s pomočjo rdeče pese ohranjala lepoto. Preberite, zakaj ta rdeča pesa nikakor ne sme manjkati na vašem jedilniku.


Rdeča pesa pospešuje nastajanje rdečih krvničk, ki celice in tkiva oskrbujejo s kisikom. Če so celice dobro preskrbljene s kisikom, ostanejo mišice, živčevje in srce v dobri kondiciji. Rdeča pesa izjemno dobro krepi imunski sistem – predvsem zato, ker uravnava pH-telesa oziroma njegovo kislo-bazično ravnovesje (če je to moteno, se začnejo zelo hitro razmnoževati bakterije). Ta zelenjava spodbujevalno vpliva tudi na metabolizem maščob in na delovanje jeter.

 Rdeča pesa

Učinkovine v rdeči pesi

Rdeča pesa je prava zakladnica zdravja: bogata je s folati, minerali (manganom, kalijem, železom), betaninom, malonsko kislino, fitosteroli in saponini. Vsebuje tudi vlaknine in beljakovine. Učinkovine v rdeči pesi delujejo antioksidativno, protirakavo in protivnetno. Rdeča pesa razstruplja, pomlajuje, regenerira celice in pospešuje delovanje imunskega sistema.

Rdeča pesa zdravi številne bolezni

Rdeča pesa zdravi kronične okužbe, kožne težave, vnetje črevesja, sindrom kronične utrujenosti, obolenja jeter in celo raka (predvsem levkemijo). Dokazano je namreč, da rdeča pesa uničuje rakave celice oziroma jih spremeni v normalne. Z rednim uživanjem te zelenjave bomo preprečili nastanek srčno-žilnih bolezni in revmatoidnega artritisa.


Koliko rdeče pese uživati?

Če želimo s pomočjo rdeče pese izboljšati svoje zdravje in splošno počutje, jo moramo uživati dalj časa. Priporočena dnevna količina je en srednje velik gomolj. Rdeča pesa ima enake učinke ne glede na to, kako je pripravljena – lahko jo uživamo kuhano, surovo, pečeno ali v obliki soka. Nima stranskih učinkov – ljudje jo večinoma dobro prenašajo. Uživanju perja rdeče pese, ki vsebuje oksalno kislino, bi se morali izogibati le bolniki z ledvičnimi kamni ali artritisom.

Sok iz rdeče pese za čiščenje krvi

Za čiščenje krvi je zelo priporočljiv naslednji napitek, ki ga je treba uživati tri tedne vsak dan (1–2 vinska kozarca na dan): v sokovniku zmešamo enako količino rdeče pese, zelene, paradižnika in korenja. Mešanici dodamo sok ene limone. Naj vas opozorimo, da se lahko zaradi pigmenta v rdeči pesi rdeče obarvata blato ali urin, vendar učinek ni nevaren in mine ob prenehanju uživanja.

VEČ VSEBIN: