Rak dojk: manj običajni znaki, na katere morate biti pozorni

Rak dojk je vse pogostejša bolezen. Ženske, pri katerih odkrijejo raka na dojkah, se do zdravnika običajno odpravijo po tem, ko zatipajo nenavadno zatrdlino. To je sicer res najpogostejši prvi znak, vendar ne edini. Pri eni od šestih žensk z diagnozo raka na dojkah naj bi bil prvi simptom, ki ga je bilo mogoče zaznati, drugačen. Tako je pomembno, da ste poleg rednega pregledovanja dojk pozorni tudi na nekatere druge znake, ki lahko opozarjajo, da ni vse tako, kot bi moralo biti.


Večja osveščenost žensk o t. i. atipičnih znakih lahko zagotovo pripomore k hitrejšemu odkrivanju bolezni, kar močno poveča možnosti za uspešnost zdravljenja ter preventivnih ukrepih.

Rak dojk simptomi in znaki

Luskasta koža na dojkah

Zaplate grobe kože na dojkah, ki je nekoliko debelejša in se lušči, so lahko eden prvih simptomov raka na dojkah. Včasih pride namreč pri tej bolezni do zamašitve kanalov, ki povezujejo notranjost s površino prsi oziroma s kožo. Posledica tega so kožne spremembe. Nemalokrat koža spominja na pomarančno lupino, česar nikakor ne smete ignorirati.

Otekanje dojk in rak dojk

Včasih je zatrdlina globoko pod površjem, zato je ženska ne more neposredno zatipati. Lahko pa po drugi strani opazi spremembe velikosti ali oblike prsi, ki jih lahko včasih spremlja tudi ostra bolečina.


Spremembe prsnih bradavic

V nekaterih primerih se lahko rak dojk najprej pokaže v obliki sprememb na prsnih bradavicah. Te najpogosteje postanejo vdrte. Menda naj bi približno 7 odstotkov žensk, pri katerih so postavili diagnozo rak na dojkah, opazilo spremembe v videzu prsnih bradavic.

Izloček

Vsak izloček iz prsnih bradavic, ki ni mleko, si zasluži vašo pozornost. Najverjetneje se bo sicer izkazalo, da izloček ni povezan z rakom, a vseeno je nujna previdnost. Prepustite zdravniku, da oceni, za kaj natanko gre.

VEČ VSEBIN: